Първата ни асоциация с прекрасната островна държава Великобритания несъмнено е

...
Първата ни асоциация с прекрасната островна държава Великобритания несъмнено е
Коментари Харесай

10 откачени неща, които британците правят за чаша чай

Първата ни асоциация с прелестната островна страна Англия безспорно е постоянната консумация на чаша парещ чай.

Пиенето на ароматната напитка е може би най-британският от всички английски ритуали. Данните демонстрират, че всеки ден жителите на Острова изпиват близо 170 милиона чаши.

Колко надалеч обаче английският народ би стигнал, с цел да изпие дневната си доза от обичания чай, вижте в идващите редове…

1. Отровният чай

Колкото и извънредно да звучи, има време в историята, през което британците безусловно са умирали за чаша чай! Всичко стартира с голямата чаена контрабанда в края на 1700 година, когато, с цел да внесат от листата в страната, контрабандистите се налагало да прикрият растението, смесвайки го с други листа.

Нещата вървели безпрепятствено, до момента в който не разбрали, че в действителност добавените листа били отровни и чаят, подготвен с тях – също!

2. Чай по време на съкровен акт

Британският сватбен терапевт Андрю Г. Маршал става прочут, с помощта на известната му доктрина за потреблението на чай по време на съкровен акт.

Според него, тъкмо когато нещата ставали разгорещени, двойката трябвало да спре любовните занимания, с цел да изпие по чаша чай. Логиката в изказванието му била, че по този метод брачните сътрудници ще могат да беседват между тях, вместо да се водят само от първичния им инстинкт.

3. Студеният чай

За да могат англичаните да изпият чаша чай, даже през горещото лято на 1904 година, предприемачът Ричард Блехинен решил да добави лед и да види какъв ще бъде резултатът.

В чест на сънародниците му, посетили Световния панаир в Сейнт Луис, Мисури, той сервирал студената напитка и направил възторг измежду посетителите от Англия, които се влюбили в прелестната му концепция.

4. Такса за закупуване на чай

Когато при започване на 18 век горещата напитка за първи път била въведена в Англия, чаят бил постижим само за представителите на горната класа. Недоволно от ситуацията, елементарното население също желало да се допре до това магическо пиво.

За да се възползва от създалата се обстановка, ръководството на страната решило да завоюва средства от известната стока, въвеждайки такси за чай.

5. Следобедният чай

Традицията повелява тъкмо в 16 часа британците да си вървят на посетители и да пият по чаша чай с бисквити. Ако се разровим в корените на тази традиция обаче, откриваме, че зад всичко стои Анна, херцогинята на Бедфорд.

Един следобяд през далечната 1840 година тя решила да предложения приятелките си на чай. Толкова доста им допаднала концепцията, че компанията им решила да се среща всеки ден тъкмо в 16:00 часа. В разследване на известните им събирания и до ден сегашен можете да откриете дами, които постоянно провеждат своите следобедни чаени срещи.

6. Чай вместо уиски на снимачната площадка

Поредното опрощение за британците да изпият по чаша от обичаната си напитка идва на филмовата снимачна площадка. Вместо уиски или бира, да вземем за пример, продукциите залагат на чай, тъй като наподобява съвсем по същия метод.

Подобни техники се употребяват в редица кино ленти, тъй като никой режисьор не би желал да работи с пийнал артист или актриса.

7. Когато дамите още не пиеха чай…

Когато за пръв път божествената напитка стартира да си проправя път във Англия, единствените места, в които тя се предложила били посещавани от мъже. Жените не са имали право да влизат в кафенета и затова – не консумирали чай.

Това се трансформира едвам през 1717 година, когато Томас Туайнинг взема решение, че даже и дамите да нямат право да носят панталон, най-малко могат да се насладят на една ароматна чаша чай.

8. Бостънското чаено празненство

За да си визиите до каква степен могат да стигнат британците поради техния чай, ще ви разкажем в резюме историята на известното Бостънско чаено празненство. В една тъмна нощ през 1773 година Самюъл Адамс и Синовете на Свободата унищожават голям товар с пресован чай, претрупан на корабите в пристанището в Бостън.

Протестът им идва вследствие на отхвърли на формалните локални управляващи да върнат три корабни товара с чай на Англия. Денят става емблематичен в американската история и даже способства за разпалването на Войната за самостоятелност на Съединените щати.

9. Индустриалната гражданска война

Чудите се какво е общото сред индустриализацията на Англия и чая? За да ви отговорим на въпроса, би трябвало да се върнем в далечния 18-ти век. По това време напитката била толкоз публикувана измежду локалното население, че даже работническата класа успявала постоянно да изпива по чаша чай.

Тъй като питието изисква сваряването на водата преди потреблението, хората съумели да избегнат заболявания като холера, които са популяризирани елементарно посредством водата. Освен че успявал да тонизира служащите, чаят ги държал здрави, което и спомогнало за индустриалната гражданска война.

10. Бънджи скок

Поредният ни участник, който потвърждава, че британците биха създали всичко, с цел да изпият уместно една чаша чай, е Саймън Бери. Вместо да се наслаждения на приятната напитка вкъщи, той взема решение да сложи неповторим международен връх. За задачата оставил чаша парещ чай на земята, взел една бисквитка в себе си и скочил от 73-метра височина с бънджи, потапяйки сладката в напитката при приземяването.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР