Първата на Балканите международна научна STEAM академия Sci-Tech Academy се

...
Първата на Балканите международна научна STEAM академия Sci-Tech Academy се
Коментари Харесай

„Университет за деца“ и АУБ организират Sci-Tech лятна академия през юли

Първата на Балканите интернационална научна STEAM академия " Sci-Tech Academy " се провежда от Американския университет в България в партньорство с „ Университет за деца “.

Ролята на предприемачеството като стопански и обществен мотор на напредъка e все по-осезаема, както по света, по този начин и в България. Но с цел да бъде оптимално дейно, предприемачеството би трябвало да се гради въз основата на качествено обучение. Именно тази връзка вижда Явор Киряков, създател на просветителната самодейност Университет за деца.

“Една от отличителните характерности на предприемачеството е, че то не може да вирее единствено по себе си ”, споделя той. „ То би трябвало да бъде контекстуализирано с спомагателни умения, познания и сфера, в която да бъде осъществено “.

Добрата вест е, че в последното десетилетие в страната ни се слага постоянна основа за развиването на предприемаческия дух измежду подрастващите.

„ Създадоха се извънредно доста сполучливи планове и формати, които отвориха съзнанието на младежите да мислят в тенденция нововъведения, да мислят в тенденция предприемачество, да мислят в тенденция на това да държат бъдещето си в личните си ръце “, изяснява основателят на Университет за деца.

 Университет за деца провежда `Sci-Tech Academy`

Явор има вяра, че с цел да се улови тази позитивна сила, младите би трябвало да получат верните просветителни условия, които да разрешат подкрепянето на новаторското им мислене със солидни познания. Самият той слага мощен акцент на образованието като основа на предприемаческата си кариера. Завършва Американския университет в България със специалности „ Икономика “ и „ Политически науки “, а по-късно отпътува за Англия, с цел да надгради познанията си с магистратура в Лондонско учебно заведение по стопанска система и политически науки. В България работи по магистърска и докторка дисертация в областта на просветителните технологии от Софийския университет.

„ Като младеж, завършващ преди малко образованието си, аз бях почнал да си задавам въпроса какво би трябвало да се случи в България, с цел да се развиваме по-динамично освен стопански, само че и обществено и софтуерно “, споделя Явор. „ И отговорът ми постоянно стигаше до предприемачеството, което обаче да се гради върху стабилната основа на положителното обучение. Затова взех решение да посветя живота си на образованието “.

 Университет за деца провежда `Sci-Tech Academy`

Именно такава е и концепцията на Университет за деца: да приложи предприемаческия принцип в областта на образованието. От основаването си през 2016 година до през днешния ден, Университет за деца притегля учители, учени и бизнесмени, които въодушевяват младежите да развиват познанията и гениите си в научни, механически и креативен действия посредством на практика занятия и научни летни академии.

Явор залага на тази формула, тъй като съгласно него „ натрупването на познания и умения в дадена научно-технологична област е есенцията на построяването на естествена вътрешен глас в съзнанието на човек за развиването на технологиите, а оттова и в намирането на най-хубавата ниша, в която една предприемчива концепция би се осъществила сполучливо. “

 Университет за деца провежда `Sci-Tech Academy`

Най-новата инциатива на Университет за деца в партньорство с Американския университет в България също е замислена на този принцип.

, която ще се организира за първи път тази година от 17 до 30 юли на кампуса на АУБ в Благоевград, ще събере възпитаници на възраст сред 14 и 17 години с интерес към науките и технологиите и ще им даде опцията да задълбочат знанията и уменията си, до момента в който основават другарства със свои връстници от целия свят.

Явор споделя, че Sci-Tech Академията е ориентирана към няколко цели.

„ Първата е да сложим контекстуално технологиите и науките в мозъците на учениците посредством доста опити и практическа работа, тъй че те да усетят какъв брой забавни, занимателни и изпълнени със смисъл са науките и професионалният живот, предан на науката и на технологиите “, споделя създателят на самодейността.

Втората значима цел е развиването на по този начин наречените „ поведенчески умения “ посредством екипни задания и презентации. „ Това са умения за работа в екип, за водачество, за ръководство на процеси, за образуване на време. Всички те ще спомогнат възникването на предприемачески хрумвания, които в края на Академията учениците ще показват пред жури. “

 Университет за деца провежда `Sci-Tech Academy`

За интервал от две интензивни седмици в Благоевград участниците в академията ще учат технологии (първа седмица) и естествени науки (втора седмица).

„ Така учениците ще имат опция да се задълбочат по някоя от тематиките, която им е по-интересна “, споделя Явор. „ От тях ще дойдат най-новите хрумвания за това какви проблеми могат да бъдат решени благодарение на технологиите. Така тези решения няма да са просто нереални, а действително ще можем да си представим с каква технология може да се доближи до тях “.

Не на последно място Академията ще разреши на младежите да станат част от общественост от хора със сходни ползи, цели и фантазии.

„ Академията е ориентирана към млади и интелигентни хора, които търсят себе си, които усещат, че желаят да открият себе си в някоя научна сфера, само че към момента не са сигурни по какъв метод да го създадат “, споделя Явор.

„ По време на това двуседмично прекарване, те ще се срещнат с извънредно забавни младежи от цялата страна и от чужбина и ще завържат другарства и контакти, които ще останат до живот “.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР