Първата лидерска среща между ГЕРБ и коалицията ПП-ДБ във вторник

...
Първата лидерска среща между ГЕРБ и коалицията ПП-ДБ във вторник
Коментари Харесай

Възможно е ГЕРБ и ПП-ДБ да обсъдят обща управленска програма

Първата лидерска среща сред ГЕРБ и обединението ПП-ДБ във вторник в Народното събрание не даде изрично изясненост дали сред първата и втората политически сили може да се образува болшинство в границите на новото Народно заседание, само че се трансформира в причина диалозите сред двете обединения да продължат. По време на срещата водачът на ГЕРБ Бойко Борисов изиска от ПП-ДБ да кажат авансово какъв състав на държавно управление ще предложат с втория мандат, с цел да реши дали партията да го поддържа. Съпредседателят на Политическа партия Асен Василев пък му отговори, че първо би трябвало да се сложи на масата управническата стратегия и едвам по-късно да се приказва за това кой ще я извършва. За това обаче всяка една от партиите в обединението би трябвало да вземе решение в границите на партийните си управления.Двете обединения се схванаха да излъчат обща работна група, която да разиска препоръчаните от служебния кабинет параметри на бюджета дружно с представители на финансовото министерство. Беше препотвърдена и позицията им за приемането на законопроектите от общата законодателна стратегия, която беше контрактувана при започване на работата на Народното събрание. Вследствие на нея беше определен ръководител на Народно събрание - Росен Желязков от ГЕРБ, Росен Желязков, а ПП-ДБ ще има ръководител на правната комисия. По неофициална информация за поста ще бъде номиниран депутата от Политическа партия Стою Стоев.

Първата лидерска среща сред ГЕРБ и обединението ПП-ДБ във вторник в Народното събрание не даде изрично изясненост дали сред първата и втората политически сили може да се образува болшинство в границите на новото Народно заседание, само че се трансформира в причина диалозите сред двете обединения да продължат. По време на срещата водачът на ГЕРБ Бойко Борисов изиска от ПП-ДБ да кажат авансово какъв състав на държавно управление ще предложат с втория мандат, с цел да реши дали партията да го поддържа. Съпредседателят на Политическа партия Асен Василев пък му отговори, че първо би трябвало да се сложи на масата управническата стратегия и едвам по-късно да се приказва за това кой ще я извършва. За това обаче всяка една от партиите в обединението би трябвало да вземе решение в границите на партийните си управления.

Двете обединения се схванаха да излъчат обща работна група, която да разиска препоръчаните от служебния кабинет параметри на бюджета дружно с представители на финансовото министерство. Беше препотвърдена и позицията им за приемането на законопроектите от общата законодателна стратегия, която беше контрактувана при започване на работата на Народното събрание. Вследствие на нея беше определен ръководител на Народно събрание - Росен Желязков от ГЕРБ, Росен Желязков, а ПП-ДБ ще има ръководител на правната комисия. По неофициална информация за поста ще бъде номиниран депутата от Политическа партия Стою Стоев.

Първата публична среща на водачите на двете обединения, която се организира по покана на ГЕРБ, продължи към 40 минути и в началото домакините предвиждаха да бъде закрита за медиите, само че въпреки всичко диалогът се организира в наличието на публицистите.
Борисов към този момент не приказва за първия мандат
Предложението на Борисов от Политическа партия и Демократична България да кажат персоналния състав на кабинета, който ще предложат с втория мандат, най-вероятно беше предизвикано от изказвания на политици от Политическа партия през уикенда, в които те потвърдиха решението да не поддържат държавно управление с първия мандат на ГЕРБ, както и такова, в което вземат участие представители на партията на Борисов. В свои медийни участия в неделя пред Nova news и bTV Кирил Петков и Лена Бориславова обявиха, че обединението ПП-ДБ ще предложи с втория мандат кабинет на малцинството, а от ГЕРБ вероятно биха търсили единствено поддръжка в Народното събрание. Изявленията им пък бяха предизвикани от изявление на Борисов предишния петък, с което той прикани Политическа партия и Демократична България да кажат с кого желаят да ръководят, когато предложат държавно управление с техния мандат. " Да видят (ГЕРБ, бел.ред.) какво предлагаме. Искат надзор - има го през Народното събрание. Всичко е допустимо, единствено две неща не са вероятни - да ги подкрепим в първия мандат и да вкараме техни министри в наш кабинет ", сподели Петков пред " Нова телевизия ".
Борисов до момента в който чакаше водачите на ПП-ДБ за срещата в зала " Запад " на Народното събрание Фотограф: Георги Кожухаров Реклама
По време на срещата във вторник Борисов оправда настояването си Политическа партия и Демократична България да кажат състава на държавното управление си, тъй като по думите му това ще облекчи позицията на ГЕРБ за първия мандат, както и, че би трябвало " да мислят, в случай че се отива на този вид ". " Вие може да ни предложите държавно управление и поради личностите, ние да не го подкрепим ", сподели Борисов. Той взе отношение и по лансирания от Петков вид за кабинет на малцинството с възможна поддръжка на ГЕРБ, които да го управляват посредством Народното събрание. " Вие желаете да ви подкрепим абсолютно с втория мандат, само че ние по този начин или другояче можем да направляваме всяко държавното управление посредством Народното събрание. Това не е привилегия, още повече, че в Народното събрание има още четири партии ", съобщи Борисов.

Съпредседателят на Политическа партия Асен Василев дефинира като нетрадиционна процедура настояването на Борисов да бъдат оповестени съответни имена на министри и съобщи, че първо би трябвало да се водят диалози за управническа стратегия. " Трябва да се създаде законодателна стратегия и ясна управническа поддръжка, която да споделя държавното управление какво би трябвало да свърши. Ако ние би трябвало да предлагаме състав на кабинет, който да ви ориентира за първия мандат, първо би трябвало да забележим каква стратегия ще извършва този кабинет ", сподели Василев като посочи, че с цел да стартира подобен диалог, въпросът първо би трябвало да се разиска от управленията на партиите от обединението ПП-ДБ.

" Нестандартна е обстановката, по тази причина са ексцентрични предложенията, ексцентрични са и решенията. В случая първият и вторият са без значение. Самите вие виждате - в случай че не се разберем за бюджета, а може да се разберем единствено ние да е 3% недостиг и да е консолидиран, на кого различен ще разчитаме? ", отговори Борисов. Лидерът на ГЕРБ добави, че е значимо да има работещо държавно управление " без значение дали ще бъде определено с първия или с втория мандат. Борисов посочи и, че с Кирил Петков са си " дали прошка ", визирайки ареста си по времето когато съпредседателят на Политическа партия беше министър председател. " Така че нищо в нашите взаимоотношения не попречва, каквото и да е било, да свършим хубава работа ", сподели водачът на ГЕРБ.
Обща работна група за бюджета
По време на срещата беше наранена и тематиката за бюджета, който следва да бъде импортиран от служебното държавно управление в Народното събрание. И двете обединения заявиха подготвеност да излъчат работна група, която да беседва с представители на финансовото министерство.
Реклама
" Нашите цели са 3% недостиг, рязане на разноски, взимане на заеми, само че да го създадем дружно, отговорно и да не оставим оставим недобри неща за България ", сподели Бойко Борисов, обратно на изказванията си директно след изборите, че ГЕРБ няма да гласоподава държавния бюджет, в случай че няма излъчено постоянно държавно управление. Асен Василев повтори тезата си, че някои от изчисленията на Министерството на финансите не са точни в частта за средствата по Плана за възобновяване и резистентност. Според Асен Василев плануваните в проектобюджета средства за финансови разноски са раздути и би могло да се планува да се взема целия дял на държавните сдружения, вместо половината, което ще усили приходите.

Томислав Дончев пък съобщи, че постигането на 3% недостиг не е въпрос на механически елементи, а изисква да се вършат " нелицеприятни промени ", за които ще е належащо болшинство и попита дали има такова болшинство, което да ги поддържа.
Свързани публикации Преди да вземе първия мандат: Борисов притиска Политическа партия и Демократична България да кажат с кого желаят да ръководят 21 април 2023, 19:21 ГЕРБ и ПП/ДБ се схванаха за " общи дейности " в Народното събрание и анонсираха " по-важните лидерски диалози " 18 април 2023, 17:49 Дали да има държавно управление с ГЕРБ е чак третият въпрос 13 април 2023, 11:26 Следизборните тегоби на Борисов: едно е да искаш, друго е да те желаят 12 април 2023, 06:00 Трудна работа 7 април 2023, 11:04
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР