Първата копка“ на проекта бе направена днес, очаква се дейностите

...
Първата копка“ на проекта бе направена днес, очаква се дейностите
Коментари Харесай

Започва ремонтът на созополската улица „Виа Понтика“

„ Първата копка “ на плана бе направена през днешния ден, чака се дейностите да приключат до началото на летния сезон

Днес се състоя гала за полагане на алегорична първа копка за реорганизация и ремонт на ул. „ Виа Понтика “ в град Созопол - инфраструктурен план с огромно публично значение. Кметът Тихомир Янакиев и шефът на фирмата-изпълнител Веселин Господинов показаха плана и дейностите, които той обгръща, след което обичайно бе счупена бутилка шампанско и направена първата копка. На събитието участваха ръководителят на Общински съвет Георги Пинелов, общинските съветници Димитринка Господинова, Станимир Андонов и Желязко Иванов, зам.-кметът Румен Кисьов, чиновници на Общинска администрация и  представители на фирмата-изпълнител.

Проектът започва своята реализация откакто Община Созопол съумя да се пребори за финансиране и през миналата година подписа съглашение с Министерството на районното развиване и благоустройството, и откакто бяха извършени нужните административни процедури за избиране на реализатор. Реконструкцията на цялата улица е разграничена на два стадия, като обект на контракта е северната част с дължина близо 2 км.

Инвестиционният план за реконструкцията и ремонта на ул. “Виа Понтика “ – Етап 1, на стойност близо 3 млн. лева, бе пожелан от Община Созопол за целево финансиране заради извънредно неприятното експлоатационно положение на настилката, бордюрите и тротоарите. В последните години прилежащите имоти на пътния сектор се застрояват интензивно с жилищни здания и хотели и това в допълнение способства отрицателно за положението на пътя. Сумата, която Министерство на регионалното развитие отпусна на локалната администрация, обаче е 1,5 млн. лева, което надлежно ще обезпечи осъществяването на половината от плануваното за ремонт трасе.

Към сегашния миг трасето е с голям брой дупки, нарушена целокупност на асфалтовия слой в резултат на прокопаване, формирани са единични и мрежовидни пукнатини, мощно деформирана е пътната повърхнина, а в избрани сектори непълен габарит. Уличната настилка е мощно нечиста с почвени отлагания и строителни боклуци в резултат на неналичието на отводняване на сектора, както и по причина на непрестанно преминаващата строителна машинизация, в това число самосвали излизащи от имоти в развой на изкопни работи.

Основна цел на плана е отстраняването на всички повреди и повишение носимоспособността на уличната структура по отношение на нарасналото и променено по тип транспортно натоварване и за обезпечаване на оптимален експлоатационен интервал.

Съществуващата инфраструктура ще бъде приведена във тип, който оптимално да удовлетвори информационните потребности на живущите в обитаемото място, разясняват от Общинска администрация.

Изграждането на нови и ремонта на съществуващите тротоари е една от главните действия по ремонта на улицата. Проектът планува осъществяване на тротоари от двете страни на платното. Изградени ще бъдат сектори с „ намалени " бордюри и преходни рампи, с цел да се обезпечи придвижването на хора с увреждания, инвалидни и бебешки колички.

С реализирането на този план ще бъде усъвършенствана организацията на придвижването и ще бъде усъвършенствана сигурността за всички участници в него, безапелационни са от Общинска администрация.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР