Първата книга на Юлий Георгиев – романът Реализация“, предизвика значителен

...
Първата книга на Юлий Георгиев – романът Реализация“, предизвика значителен
Коментари Харесай

Издателство Захарий Стоянов представя „Цената на компромиса“ на контраразузнавача Юлий Георгиев

Първата книга на Юлий Георгиев – романът „ Реализация “, провокира забележителен интерес измежду публиката и по-конкретно измежду експертите, свързани с региона на националата сигурност. Това е обяснимо, тъй като Юлий Георгирев, както е известно, е контраразузнавач с богата служебна кариера. Даже беше и шеф на Националната работа за сигурност през трагичните 1995 – 1997 година.
И не щеш ли в този момент създателят ни сервира нова творба – романът, „ Цената на компромиса “. Този разказ е самобитно продължение на „ Реализация “. Тук създателят разпростира още по-увлекателен и завладяващ сюжет. Стъпвайки върху съответни случаи и събития от богатата си процедура на контраразузнавач, Юлий Георгиев построява композицияна на романа в две основни плоскости. В първата следва непредвидимите извивки на живота и ориста на основните герои, които се влюбват и разлюбват, претърпяват висши мигове на благополучие и неочаквани сривове на мъка от предадени другарства, идеали и правила.


Трябва да подчертаем, че в този разказ създателят е постигнал по-богата и плътна психическа обосновка при извайването на облиците на своите персонажи. Рядко модерни белетристи реализират без непотребни детайлности пластическата характерността на своите герои. Юлий Георгиев обаче има това качество.
И в предходния си разказ създателят ни вкарваше в забавни случаи на разработки и рекрутиране на български или непознати жители за потребностите на значими контраразузнавателни интервенции, само че в новата си книга ни впечатлява с няколко популярни случая от близкото и по-далечното минало. Особено увлекателни са въпросите разказани в девета и десета глава, свързани с сътрудниците „ Мата Хари “ и „ Шанел “. Знакова е и седемнадесета глава, в която създателят открехва вратата пред някои добре защитавани секрети, свързани с началото на така наречен политически преход в края на 1989 година и недостойните, да не кажем мръсни политически подмолни договорски.
Повествованието в новия разказ на Юлий Георгиев тече леко и увлекателно, фабулата се развива все по-целеустремено, напрежението у читателя нараства от ден на ден до последните страници, в които създателят преглежда цената на нравствения компромис, който неговите герои поемат и разсъждават какви са следствията за тях – професионални и житейски. Разбира се, цената на компромиса, внушава ни създателят, е неведнъж непомерно висока. Тя може да коства загубата освен на живот, само че и на достолепието на човешката душа...


И този разказ на Юлий Георгиев може да се трансформира в самобитно образователно пособие освен за начинаещи, само че и за високо издигнали се в кариерата контраразузнавачи. В това ще ни убедят някои вградени в повествованието стенограми, записани със специфични разследващи средства, които ни срещат с механиката на специфичните вербовки на сътрудниците.
Не би трябвало да пропущаме, несъмнено, и фактът, че не фона на любовно-авантюрните и шпионско-криминални линии в сюжена на романа създателят дискретно обрисува и картината на цялостната съсипия на обичаното Отечество – в стопански, обществен и основно нравствен проект. Така че и тази книга на Юлий Георгиев може да се одобри като безжалостна, само че справедлива фотография на бразвурните и трагични обществени потресения и трансформации през последните три десетилетия.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР