Първата кинолектория за 2018 е на 27 януари от 10.00

...
Първата кинолектория за 2018 е на 27 януари от 10.00
Коментари Харесай

Партито“ - черна комедия открива новия сезон от лектории в Регионалната библиотека

Първата кинолектория за 2018 е на 27 януари от 10.00 ч. в отдел " Изкуство " - Регионална библиотека " Пенчо Славейков " Варна. В отдел " Изкуство " ще бъде показана последната творба на английската режисьорка Сали Портър " Партито " (2017). Автор и водещ на лекторията е Елица Матеева-критик и режисьор.
В новата мрачна комедия " The Party ", Джанет (Кристин Скот Томас) е стопанка на празник, в който близки другари се събират в нейния лондонски дом, с цел да отпразнуват растежа й в политическата кариера, само че... в същото време нейният брачен партньор Бил (Тимъти Спол) е заплеснат и по-скоро замислен в личните си мисли. Най-добрата другарка на Джанет е Ейприл (Патриша Кларксън), която има безпощадно възприятие за комизъм, идва първа; след това прииждат и другите, като всеки има за шерване по нещо, само че внезапно Бил взима думата - и словата му предизвикат поредност от разкрития, обстановката на соарето се усложнява неимоверно, а вечерта, почнала с гръм от шампанско, може да завърши и с други изстрели... " Партито " бе отличен с Наградата на сдружението на немските арт кина по време на Берлинале 2017. Филмът е притежател и на английските награди за без значение кино от предходната година за осъществяването на Патриша Кларксън. Сали Потър е от оня вид създатели, които живеят настрана от светлината на прожекторите и с отшелническа отдаденост осмислят живота си посредством изпробване - в последната й работа фенът ще открие предизвикването да се направи черна комедия в черно бял кадър.

Сали Потър е родена във Англия на 19 септември 1949. От 14 годишна възраст снима с 8 мм камера. Първите си опити в киното прави с късометражни филми през 1969-1970 година В началото на 70-те снима " Combines " - филм отразяващ актуалния танцов спектакъл в подтекста на танцовата компания, учредена от нея и хореографа Джейки Ленсли (Limited Dance Company). Сали Потър взе участие в музикална група като певица и текстописец (Feminist Improvising Group). През 1979-та основава късометражия филм "Трилър " - модифицирана версия на операта на Пучини "Бохеми ". Потър стартира да композира и дружно с Дейвид Моушън основават саундтрака към " Орландо " (1992) - екранизация на едноименния романа от Вирджиния Улф, режисирана от Сали Потър. Ролята на благородника Орландо се извършва от Тилда Суинтън. Филмът е притежател на 25 фестивални оценки (включително има премия за най-хубав филм на млад режисьор от Европейската кино Академия), номиниран е в две категории за " Оскар ". Следващите планове на Потър са " Мъжът, който плачше " (2000) с Джони Деп, " Да "(2004) с голям брой награди, измежду които: Специалната премия за вселенски филм и религиозна приемливост на режисьорката Сали Потър от Международния кино фестивал в Брисбейн,Австралия (2005), "Златна звезда " за най-хубава актриса на Джоан Алън от Международния кино фестивал в Сиатъл (2005); В " Гняв " на Сали Портър от 2009 посредством монолози разкриват възхитителните си актьорски качества артистите Джуди Денч, Стив Бушеми, Джон Легуизамо, Даян Уийст, Еди Изард, Боб Балабан, Лили Коул и Джуд Лоу.Филмът на Сали Потър е с номинация за Златна мечка в Берлин през 2009-а. През 2012 Потър снима "Джинджър и Роза ". За основните функции са ангажирани Ел Фанинг и Алис Енглерт. Черно белият роман притегля Потър в пробния й филм " Урок по танго " (1997), в който режисьорката извършва една от основните функции и си партнира със международно известния танго танцьор Пабло Верон.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР