Първата известна пощенска пратка, изпратена с предплатена марка - един

...
Първата известна пощенска пратка, изпратена с предплатена марка - един
Коментари Харесай

Пени Блек: Кой е готов да плати 2,5 млн. долара за първата пощенска пратка с марка

П ървата известна пощенска пратка, изпратена с предплатена марка - " един от най-големите скокове в човешката връзка " - може да доближи цена сред 1,5 и 2,5 милиона $, когато бъде препоръчана на търг в „ Сотбис “ в Ню Йорк идващия месец. Ако цената на експоната се увеличи, съгласно „ Сотбис “ той ще се трансформира в едно от най-ценните творби на пощенската история, продавани в миналото на търг.  

Писмото е датирано на 2 май 1840 година и негов адресат е Уилям Бленкинсоп младши, 35-годишен шеф на викторианска железария в Бедлингтън, град в Северна Англия. От „ Сотбис “ декларират, че всичко, което се знае за подателя е, че той е изпратил писмото в Лондон - на към 300 благи на юг - и е платил за него с марка “Пени Блек ” (Penny Black). 

След като получава писмото, Бленкинсоп младши обръща плика наопаки и го преработва в “Mълреди ” (Mulready) - богато украсена опаковка с изображения на Британската империя, която служи като различен способ за разплащане, въведен по същото време като “Пени Блек ”. 

Penny Black: ‘First’ piece of mail sent using a stamp could fetch up to $2.5 million at auction
— 7News Boston WHDH (@7News)
Вторият плик бил изпратен до господин Бленкинсоп, най-вероятно татко му, който живеел на 75 благи от него в Далстън, Карлайл, и го запазил, макар че наличието на двете писма е изгубено. 

" Преживял повече от 180 години, богато украсеният плик “Mълреди ”, запечатан с “Пени Блек ”, революционизира метода, по който хората от всички пластове на обществото си кореспондират, обменят хрумвания, споделят вести и се показват ", споделя в изказване Ричард Остин, световен началник на отдел " Книги и ръкописи " в „ Сотбис “.  

" В зората на епохата на изкуствения разсъдък този незабравим предмет приказва за вроденото ни човешко предпочитание за връзка и за методите, по които то се е развило до нови висоти през двата века от този момент ", споделя още той.   

И от двете страни на плика към момента са отпечатани датите, на които са били изпратени - първата на 2 май 1840 година, а втората на 4 май, два дни преди формалната дата на старта на " Пени Блек ". 

Penny Black: 'First' piece of mail sent using a stamp could fetch up to $2.5 million at auction | Click on the image to read the full story
— KOAT.com (@koat7news)
Учителят и обществен модернизатор Роуланд Хил замисля концепцията за " Пени Блек ", първата в света самозалепваща се марка, с цел да стандартизира комплицираните, скъпи и непредсказуеми пощенски цени по това време, които се заплащат от получателя. 

Системата беше тромава както за ползващите я, по този начин и за пощенската работа, която от време на време не можеше да си възвърне разноските за доставка на пратките, в случай че получателят не ги заплати. 

Марката е била извънредно сполучлива, а след това е възприета по целия свят, само че пликът “Mълреди ” е отдръпнат, откакто е осмиван от обществеността. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР