Първата избирателна система за парламентарни избори в България е въведена

...
Първата избирателна система за парламентарни избори в България е въведена
Коментари Харесай

Как са се провеждали изборите в края на XIX и началото на XX век във Варна?

Първата изборна система за парламентарни избори в България е въведена през 1879 година и тя е елементарна мажоритарна в един тур. На 20 000 поданици се избира един представител, а в цяла България към 215 души. През 1911 година в някои изборни региони пробно се вкарва пропорционалната изборна система с партийни листи и цветни бюлетини. На 21 февруари 1912 година тази система е въведена със закон в страната.

Как са се провеждали изборите в края на XIX и началото на XX век във Варна?
В изборния лист на Варненската община са сe вписвали имената на мъжете – български жители, навършили 21-годишна възраст. Варненското поданство било призовавано да гласоподава на едно несъмнено място – най-често в учебното заведение “Свети Методий ”, намиращо се в по този начин наречената тогава “Нова махала ” (днес на това място е постройката на Централна поща). Избори са се провеждали и в учебно заведение “Свети Климент ”, както и в зала “Съединение ”. Варненски окръг се е състоял от 6 околии: Варненска градска, Варненска селска, Балчишка, Добричка, Провадийска и Новоселска (старото име на Дългопол) с население 213 323 души през 1896 година

Варненци от време на време са избирали по 3 народни представители, 4 окръжни съветници (от всичко 26), 16 общински съветници и 24 правосъдни заседатели. Едновременно с избора за общински съветници са избирани и по 5 учебни настоятели за всяка националност по настрана (за български, гръцки, турски, арменски и еврейски училища).

Любопитна информация от остарялата варненска преса за състояли се избори във Варна:

Кметско съобщение от края на 1892 година

“Известява се на господа жителите, че на… ще се проведат първични избори за избиране на един гласен на всекий куп от 50 къщи. Избраните гласни на другата неделя ще изберат измежду си 24 правосъдни заседатели, които има да заседават във варненския областен съд през 1893 година ”

Резултати от изборите за народни представители на 11. 09. 1894 година

“На 11 того при цялостна независимост, тишина и ред създадоха се изборите за народни представители от Варненска изборна околия в гр. Варна и избраха се за такива доктор В. Радославов с 1666 гласа, Коста Ранков – с 1715 гласа и Ахмед Ефенди Хадърчал с 1375 гласа ”.

С гласовете на варненци тогавашният министър на просветата доктор Васил Радославов е запазил министерския си пост.

Хроника на изборния ден във Варна – 06.06. 1911 година

“Точно 8 часа сутринта, през вчерашния ден се стартира гласуването в деветях изборни секции. При всички секции се виждаше всеобщо стичане на гласоподаватели, които бързаха да упражнят своето изборно право. Градът Варна имаше изгледа на един рой от пчели, които летят бърже-бърже, по всички посоки, с цел да се събира материял за урните. Агитаторите на всички воющи партии напънаха всичките си сили и през целия ден неуморно работиха. Весели закачки и смешки, незлобливи препирни, – по лицата на всички се четеше неисказана наслада и вдъхновение. Варненските жители – от всички политически лагери – гръмогласно обявиха, че във Варна никогаш не са ставали такива свободни избори. Навсякъде мир, тишина и примерен порядък, – истински “английски избори ”, както бе се изразил един наш съгражданин. Вчерашните избори дадоха безпорно доказателство, че града Варна се е подигнал в политическо отношение, че Варненските гласоподаватели беззаветно ще поддържат честните и безкористни публични дейци. ”

В тези избори цялостна победа е удържала Прогресивнолибералната паритя и e образувала държавно управление в коалиция с Народната партия.

За идните избори за учебни настоятели на 10. 04. 1921 година

“На 10 Април ще се произведат избори за учебни настоятели в гр. Варна, вследствие разтурването на комунистическото котерийно настоятелство, което и учебното дело бе обърнало на партизански вертеп и гнездо на публичната безнравственост. На 10 Април Варненското поданство, има да държи един народен изпит; българския детайл във Варна със своята бюлетина в изборите за учебни настоятелства ще има да потвърждава апропо и своето гражданско схващане. ”
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР