Първата група промени са за отпадане на теми, очаквани резултати

...
Първата група промени са за отпадане на теми, очаквани резултати
Коментари Харесай

Важно за учениците: МОН предлага промени в програмите по някои предмети от 1 до 10 клас

Първата група промени са за отпадане на тематики, предстоящи резултати и понятия. Това се прави по български език и литература (БЕЛ), математика, информатика, философия, география и стопанска система, физика и астрономия, химия и запазване на околната среда, биология и здравно обучение. По география и стопанска система да вземем за пример отпада понятието " бранш " ; а по БЕЛ - анотация и делово писмо.

 

Друга смяна е обвързвана с пренасяне на тематики, предстоящи резултати и понятия в различен клас в границите на стадия - по БЕЛ, математика, география и стопанска система, химия и запазване на околната среда. Например Вазовите " Левски " от " Епопея на забравените " и " Под игото " да се реалокират от десети в девети клас, с цел да се освободи образователно време за десетокласниците да се приготвят за националното външно оценяване.

 

По математика понятието " елементарна рента " се реалокира от пети в седми клас, а тематиката " Еднаквости в равнината " минава от общообразователна в разширена подготовка. Нови понятия и предстоящи резултати се включват по география и стопанска система, химия и запазване на околната среда, биология и здравно обучение.

 

Например по география и стопанска система се вкарва понятието " кръгова стопанска система ", а по индивидът и природата се прибавят примерни интегрирани тематики за лабораторни работи и планови действия в частта " Единство на природата ".

 

Отпада и условието за най-малък брой оценки за образователен период по непознати езици в осми - десети клас.

 

Предложените промени в образователните стратегии за началния учебен стадий са малко и се отнасят до образователните предмети: български език и литература за първи - четвърти клас, изобразително изкуство за първи клас, технологии и предприемачество за първи - четвърти клас, родинознание за втори клас, индивидът и обществото за трети клас.

 

В прогимназиален и първи гимназиален стадий са заложени промени по български език и литература за пети - десети клас, математика за пети - десети клас, информатика за осми клас, география и стопанска система за пети - десети клас, философия за осми и десети клас, по предмета " Човекът и природата " - пети и шести клас, биология и здравно обучение за седми - десети клас, физика и астрономия за седми - десети клас, химия и запазване на околната среда за осми - десети клас.

 

И в трите стадия не са препоръчани съдържателни промени по история и цивилизации, музика и непознат език.

 

Предлагат се промени във всички образователни стратегии по физическо образование и спорт от първи до 12-и клас, ориентирани към прецизиране на образователното наличие, съгласно наличната материалната база, двигателните умения и качества на учениците.

 

Разширява се обсегът на вероятните избираеми области по физическо образование и спорт, да вземем за пример - шахмат и ракетни спортове.

 

Промените в образователните стратегии са свързани с усъвършенстването им съгласно възрастовите особености на учениците и с обогатяване на междупредметните връзки.

 

По география и стопанска система изчисляването на действителни дистанции по карта благодарение на цифров мащаб ще се учи към този момент не в пети клас, а в седми клас, като това е съобразено със знанията, уменията и връзките, образувани от образователния предмет математика. С цел прецизиране е направена подмяна на понятието " стопанство " с " стопанска система ".

 

За по-голяма изясненост главните формули за величини и закономерности в образователните стратегии по физика и астрономия се изнасят в обособени таблици.

 

Актуализираните образователни стратегии ще влизат в действие малко по малко, с цел да се обезпечи опцията за реализиране на разбъркването сред класовете.

 

За образователната 2023/2024 година - за първи, втори, трети, четвърти, пети и осми клас, за 2024/2025 години - за шести и девети клас, а за образователната 2025/2026 година - за седми и десети клас. До одобряването на нови учебници ще се употребяват съществуващите.

 

Предложените промени са вследствие на завършилия повсеместен обзор на приложимостта на стратегиите през 2022 година. Прегледът включваше анкети измежду учители върху образователните стратегии по всички общообразователни образователни предмети от първи до десети клас, правене на мнения на работни групи (по две за всеки образователен предмет, като в екипите участваха и учители, препоръчани от обществените партньори), анкетни изследвания за мнението на учениците за образованието по общообразователните образователни предмети, в това число и професионално социологическо изследване (с мнението на родителите и учениците за образователното наличие в първи - десети клас).

 

Част от прегледа беше и полемиката с депутати от Комисията по образованието и науката в 48-ото Народно заседание.

 

Важна роля за предлаганите промени имаха и срещите и консултациите с методиците и психолозите, на които се обсъждаха резултатите от мненията и анкетите, означават от МОН.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР