Първата група български полярници заминава за о. Ливингстън след седмица,

...
Първата група български полярници заминава за о. Ливингстън след седмица,
Коментари Харесай

Първата група български полярници заминава за о. Ливингстън след седмица

Първата група български полярници отпътува за о. Ливингстън след седмица, заяви ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

С изкачването на връх Мальовица е приключил подготвителният лагер, който се е състоял в учебно-научната база на Софийския университет в местността Гюлечица. На него първо са били показани идните работи, които ще се правят по логистичното застраховане въз основата, ремонтните действия и градежа на нова постройка-гараж за високопроходимата машина Маниту, която е въз основата от предходната година. Предстои слагането на слънчеви панели на покривите на всички къщи, което ще ограничи извънредно доста потреблението на дизелово гориво за действието на българското населено място на Антарктида.

Основно внимание е било обърнато на научната стратегия, която ще е най-същ.ествената част от идната експедиция. Ще бъде стартирано осъществяването на петгодишната Национална стратегия за полярни проучвания, призната с разпореждане на Министерски съвет.

Научните планове, които ще се създават тази година, ще включват геоложки, биоложки, сеизмологични и геофизични проучвания, както и действия по премерване на морското равнище в българския залив, обвързвано с измененията в климата и интензивното разтапяне на ледниците в региона на Западна Антарктида. На полярната ни база дружно с българските си сътрудници ще работят девет задгранични учени - шестима португалци, двама турци и един монголски откривател.

На 8 ноември президентът Румен Радев Румен Георгиев Радев е български боен, генерал-майор от запаса. Бивш... към профила ще връчи на публична гала в Гербовата зала на Президентството националния трибагреник на участниците в 26-тата българска експедиция, се показва в известието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР