Първата фаза от изграждането на голяма термопомпена система във Виена

...
Първата фаза от изграждането на голяма термопомпена система във Виена
Коментари Харесай

Как Виена се отоплява с огромна термопомпа?

Първата фаза от построяването на огромна термопомпена система във Виена е приключена, като три от плануваните шест блока към този момент работят.

Те са във виенския квартал „ Зимеринг “, където преди дни бяха пуснати в употреба три огромни термопомпи. Те ще обезпечат отопление на 56 000 семейства в австрийската столица, употребявайки топлинна сила от пречистени отпадъчни води. Очаква се потенциалът да бъде подсилен до 2027 година

Термопомпите се трансфораха в решаваща технология за бъдещето на отоплението. Виена има за цел да стане неутрална във връзка с климата до 2040 година и основна стъпка към постигането на задачата е декарбонизирането на отоплението. Приблизително 40% от излъчванията на въглероден диоксид в столицата и най-големия град на Австрия произтичат от бранша.

Виенската енергийна компания Wien Energie твърди, че е това е най-голямата зелена термопомпена система в Европа. Проектът употребява топлинна сила от отпадъчни води в прилежащата пречиствателна станция Ebswien. Електричеството за работата на новото оборудване се получава от близката водноелектрическа централа Freudenau на река Дунав, тъй че възобновимите източници покриват 100% от енергийните потребности, написа Balkangreenenergynews.

За огромната термопомпа е построено особено отклонение. Обикновено неизползваните преди този момент отпадъчни води от пречиствателната станция - виенската пречиствателна станция е една от най-големите в Европа - след разчистване се вливат в Дунавския канал. От тук нататък има обход по извънредно комплицираната система. Топлообменниците отстраняват към шест градуса по Целзий от пречистената вода. Това в последна сметка генерира топлота до 90 градуса по Целзий. Тя се влива във виенските жилища под формата на топла вода през топлофикационната мрежа.

Тази термопомпена система е значим крайъгълен камък по пътя към климатичната индиферентност. Община Виена употребява всички налични възобновими източници на топлота. С първите три термопомпи можем да топлим 56 000 семейства. Нашата термопомпена система е пионерски план в Европа “, сподели кметът на Виена Михаел Лудвиг.

Според Wien Energie в първата фаза са вложени към 70 милиона евро. Останалите три огромни термопомпи се възнамерява да бъдат добавени до 2027 година Те ще удвоят потенциала на термопомпата в Зимеринг до 110 MW. След това системата ще може да достави 112 000 семейства с климатично неутрална топлота.

Освен това в централата в „ Зимеринг “ е построена помпа за топлофикационна мрежа с потенциал 7500 кубични метра на час, допълват от сдружението.

Топлопреносната мрежа на Виена е една от най-големите в Европа, обслужваща 440 000 семейства и 7800 по-големи клиенти. Wien Energie към този момент има две по-малки термопомпи, които работят с отпадна топлота. Градската администрация има упоритост делът на семействата, снабдени с климатично неутрално централно отопление, да доближи 56% до 2040 година

Заводът за изгаряне на боклуци Spittelau във Виена се счита за образец за запазване на климата в града. Той рециклира 250 000 тона виенски битови боклуци всяка година и генерира топлота и електричество за града. С този нов план Wien Energie дава още един образец за стабилно и екологично енергоснабдяване.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР