Първата експозиция на новия Музей на медицината История от восък

...
Първата експозиция на новия Музей на медицината История от восък
Коментари Харесай

Откриха Музей на медицината в Бургас

Първата експозиция на новия Музей на медицината " История от восък " с восъчни мулажи от средата на предишния век, представящи кожни и венерически заболявания, бе открита през днешния ден в постройката на Медицинския факултет към Университет " Проф. доктор Асен Златаров " в Бургас, предава Българска телеграфна агенция.  

" Тази сбирка е извънредно скъпа от академична позиция, само че и исторически. Чудо и изненада е, че разполагаме с нея в Бургас. Мулажите са триизмерни восъчни модели на кожни заболявания. За първи път такива се появяват в края на XIX в. в Париж и заменят гравюрите и картините. Изработват се някъде доникъде на XX в., когато се появява доста по-практичната и евтина цветна снимка ", изясни по време на откриването доцент доктор Карен Мануелян, експерт по дерматология.

Именно той попада на експонатите инцидентно, дни преди да бъдат изхвърлени. Намира ги в остарял дрешник в една от стаите на факултета в окаяно положение - част от тях са със сплескани елементи, потънали в прахуляк и с пожълтели бинтове.

За тяхното възстановяване и възобновяване огромен принос има персонално проф. Христо Бозов, който по това време е декан на факултета, а по-късно и като ректор подарява средствата от най-новата си книга напълно за тяхното възобновяване и основаването на тази галерия, разясни доцент Мануелян. Принос за изложбата има и Българското дерматологично сдружение. За тяхното възобновяване значима роля изиграват също реставраторът Цвета Воденичарова и бургаският ваятел Атанас Стоянов.

" Няма данни кой е основателят на мулажите - може да е бил лекар-дерматолог или началник на тогавашното учебно заведение за медицински сестри, само че този човек и като визия, и като храброст, и като разпоредителност е надраснал средата. В средата на 50-те години по всички критерии е академична външна страна и този човек е имал визията, което като качество дава отговор на това на европейските клиники по това време. Изборът да кръстим изложбата " История от восък " е и с цел да ни припомня, че историята може да се стопи тъкмо толкоз елементарно, колкото и восъкът ", разяснява още доцент Мануелян.   

До ден-днешен сходни мулажи са доста скъпи на пазара на антики, защото освен показват едно към този момент изгубено изкуство, само че и в цяла Европа има непокътнати едвам 20 сходни сбирки и всички те са привилегия на остарели, одобрени, обичайни университети и клиники във Виена, Будапеща, Цюрих, Мюнхен, Берлин. Първата и най-голяма такава се съхранява в университетската болница " Сен Луи " в Париж, определяна като клиниката-майка на дерматологията за цяла Европа, добави доцент Мануелян.

Той изясни, че до този миг в България има единствено една такава колекция и тя се намира в Александровска болница в София. По думите му сбирката в Бургас е дребна, само че като качество на осъществяването не отстъпва по нищо на тази в Париж. " Радвам се, че в университета се основава такава атмосфера на схващане, че функционалността му не е единствено да организира лекции и извършения, само че и да основава обичаи и да поддържа една културна среда ", съобщи още. доцент Мануелян. 

" Това е третият музей, който откриваме в рамките единствено на няколко месеца. С него Бургас застава още по-сериозно на картата на медицината в България, тъй като музеите са освен история, само че и една крачка през сегашното към бъдещето ", съобщи проф. Христо Бозов, ректор на университета.

По думите му изложбата е единствено началото на поредност от експозиции, които ще могат да бъдат обменяни и с други университети. Проф. Бозов посочи още, че основаването на музея е плод на взаимните старания на доцент Мануелян и студентите по медицина. С благопожелание някой от тях да стане организатор на музея проф. Бозов подари на доцент Мануелян римски принадлежности от сбирката на един от неговите преподаватели - ген. Стоян Тонев, част от която е дарена от неговите наследници на пловдивския Музей на медицината, изясни ректорът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР