Първата детска онкологична болница в Румъния, построена от асоциация “Дари

...
Първата детска онкологична болница в Румъния, построена от асоциация “Дари
Коментари Харесай

Детската онкологична болница в Румъния, изградена само с частни дарения, вече работи

Първата детска онкологична болница в Румъния, издигната от асоциация “Дари живот ” с поддръжката на над 350 000 самостоятелни донори и 8 000 компании, стартира да действа и към този момент одобри първите пациенти с онкологични болести. Това са децата, които до момента бяха настанени в отделенията по онкология, неврохирургия и хирургия в остарялата постройка на болница “Мария Кюри ” в Букурещ, оповестиха за Българска телеграфна агенция от асоциацията.

Процедурите по прехвърлянето лишават шест дни, а първото преместено дете е Андреа - момиче на 2 години и половина.

“Момиченцето беше съпроводено от три медицински сестри и имаше прикован екран за витални индикатори. Въпреки напрежението от промяната на обкръжението, малко откакто дойде в новото поделение, тя към този момент си играеше с друга пациентка - Ева, която беше преместена след нея ”, описват за Българска телеграфна агенция от асоциация “Дари живот ” и допълват: “В остарялото поделение по неврохирургия имаше единствено 30 см сред леглата. Не е за поверие да ги видиш тук да тичат в коридора. Все едно не работим в болница, а в детска градина ”.

Сред първите пациенти е и Дариус - бебе на три месеца и половина.

„ Имахме какви ли не усеща през годините на създаване на болничното заведение, само че нищо не може да се съпостави с чувството да видиш тези деца да си връщат насладата от живота, макар заболяването. Или чувството да видите по какъв начин родителите намират нови източници на доверие и вяра за своите деца, с помощта на новото пространство и оборудването, които включихме в тази болница, построена взаимно с нашите спонсори и донори “, споделя Кармен Ускату, ръководител на асоциация “Дари живот ”.

„ Преместването на пациентите в болничното заведение, построена взаимно с нашите донори и спонсори, бележи края на един доста комплициран стадий от нашия план. Това е победа, която осмисля всеки жест, всяка борба, всяка секунда работа и всяка стотинка, дарена от хората. Това е успеха на живота, на вярата, на солидарността и професионализма, против заболяването и системата “, сподели на собствен ред Оана Георгиу, заместник-председател на асоциация “Дари живот ”.

Първоначално замислено като триетажна клиника, лечебното заведение бързо се трансформира в постройка от 12 000 квадратни метра, на 9 етажа със 140 кревати. Проектът носи поредност от промени в румънската здравна система: първото педиатрично поделение за лъчетерапия в социална детска болница, първата операционна зала, напълно покрита със стъкло, с цел да се понижи рискът от вътреболнични инфекции, обособени стаи за интензивно лекуване, стаи с две кревати за останалите отделения, с кревати за родители и независими санитарни възли, пространства за деца (стаи за игри, кино, радиостудио, астрономическа обсерватория, физкултурен салон и стая за възстановяване), както и пространства за родители и медицински личен състав.

На 19 март асоциация “Дари живот ” подписа документите, с които съобщи лечебното заведение на румънската страна. На 4 април Министерството на здравеопазването на Румъния подписа заповед за утвърждение на употребата на първата детска онкологична болница в страната.

Кармен Ускату и Оана Георгиу към този момент набират средства за идващия план - построяването на втора постройка, където ще бъде преместена детската болница „ Мария Кюри “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР