Първата детска/неонатална линейка вече е факт във Варна. Парите за

...
Първата детска/неонатална линейка вече е факт във Варна. Парите за
Коментари Харесай

Детска линейка във Варна. Градът събра за идеята 260 хиляди лева от капачки и дарения - Общество

Първата детска/неонатална кола за спешна помощ към този момент е реалност във Варна. Парите за нея бяха събрани за четири месеца в акции за събиране на пластмасови капачки, стотинки и дарения като част от районната акция „ Аз имам вяра и оказвам помощ “.  Нейн основател и главен уредник е Владислав Николов.

Каузата, която потегля като дребна квартална концепция, сплотява десетки хиляди от 2015 година, когато стартира първото събиране на капачки в помощ на недоносените бебета у нас. С парите от събраните и предадени за преработване капачки беше купувана инсталация за отделението по неонатология във варненската АГ болница " Проф. Д-р Димитър Стаматов ", която обслужва цяла Североизточна България и отделението по детска хирургия в МБАЛ " Св. Анна - Варна " – една от общо трите детски хирургия в страната, както и за родилните отделения на двете лечебници.

В поддръжка на децата от началото на акцията бяха събрани над 240 т. капачки от хора и институции в десетки общини от областите Варна, Добрич, Разград, Търговище, Русе. Капачки в поддръжка изпращаха и българи, живеещи в Германия, Англия и даже Мексико.

Първата детска кола за спешна помощ във Варна коства 260 хиляди лева с оборудването, сподели Николов при формалното ѝ показване и връчването на ключовете на шефа на Спешна помощ във Варна, доктор Мая Рашева.

Линейката ще се употребява освен за обгрижването на най-малките пациенти, само че и за всички деца до 18-годишна възраст.

Апаратурата е финален клас, като за реанимобил, има и кувьоз. В случай на потребност, от нея ще се употребява и екипът на АГ болничното заведение, посочи Рашева.

По думите ѝ, всекидневно във Варна се обслужват най-малко 5 незабавни адреса с деца. Всяко второ има потребност от хоспитализация, сочи статистиката.

В рамките на идващите три дни – от 17 до 19 февруари, колата за спешна помощ ще е паркирана пред един от варненските молове, с цел да може всеки, който желае, да я види от близко. Там ще има и благотворителен базар.

Следващата идея на акцията „ Аз имам вяра и оказвам помощ “ е събирането на половин млн. лева Парите ще са за покупка на първият напълно оборудван мобилен пункт за кръводаряване в България. Той ще бъде дарен на Райония център по кръводаряване. Ще бъде купена и втора детска кола за спешна помощ - тя ще бъде оборудвана с инсталация за детската хирургия в МБАЛ „ Св. Анна “.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР