Първата депозирана оставка на министър от ИТН в деловодството на

...
Първата депозирана оставка на министър от ИТН в деловодството на
Коментари Харесай

ИТН потвърди, че всичките им министри ще подадат оставки

Първата подадена оставка на министър от Има Такъв Народ в деловодството на Министерския съвет е на вицепремиера Гроздан Караджов. Останалите трима министри от партията на Слави Трифонов също ще подадат оставките си, стана ясно от изказвания в Народното събрание през днешния ден.

Вицепремиерът и районен министър Гроздан Караджов дефинира като погрешни обвиняванията на премиера Кирил Петков, че е желал близо 4 милиарда лв. за Министерство на регионалното развитие. Каза, че е предизвестил единствено за насъбран сериозен недостиг във ведомството. Още на 31 януари изпратил до Петков, Василев и Рашков флашка с доста информация за " драмите с инхаус процедурите " и помолил да се вземе решение за това по какъв начин ще се работи оттук насетне.

" Това нещо, че Караджов желае 3,9 милиарда и по тази причина в действителност си тръгвали Има Такъв Народ, това е едно подправено опрощение, което беше обещано през вчерашния ден. Фалшиво опрощение - в суматохата, че изпускат ръководството, в суматохата, че не знаят какво да кажат, по същия метод както, когато се избираше гуверньора на Българска народна банка, да приказват за крадливите компании и милиарди, за неща, които нямат нищо общо. Тази неистина, че ние сме тикали към крадливите компании парите, не е вярна. Ние предложихме да няма такова разплащане, предлагането пристигна от Политическа партия. И е доста тъпо тези, които са го предложили да сочат към мен и към моя екип и да споделят, че надали не ние сме инспираторите на тези заплащания ", сподели Караджов.



По-късно от Политическа партия разпространиха документ, в който показват, че са разказани спомагателните средства, поискани от Караджов като министър. Документът е входиран на шести юни тази година и носи подписа му.



Външният министър Теодора Генчовска също нападна премиера. Пред бТВ тя съобщи, че съществуват паметни мемоари с гриф " секретно ", удостоверяващи срещи на Кирил Петков с европейски дипломати по тематиката РСМ, от които излиза наяве, че е обсъждано по какъв начин да се заобиколи ветото, наложено от България.

" Има паметни бележки, всичките с гриф. Когато е належащо, пред органите, които би трябвало, могат до бъдат показани ", сподели тя.

Уточни, че не е участвала на диалози на Петков с други дипломати за отпадане на ветото, само че е получила информация от европейски сътрудници.

" В наши диалози с представители на европейски институции са ме уведомили, че има други сигнали от премиера, само че тези памети са със съответния гриф ", сподели Генчовска и посочи, че този гриф бил за равнище поверително и по-нагоре.

От енергийното министерство оповестиха за Българска национална телевизия, че министър Александър Николов е в командировка в чужбина и ще приказва пред медиите след завръщането си.

Спортният министър от Има Такъв Народ Радостин Василев разгласи, че ще подава оставката си в петък сутринта.

" Решението е взето - четиримата министри на " ИТН " подават оставки дружно със заместник-министрите, това не предстои на никакъв коментар. В момента, в който ми бъде призната оставката и гласувана, се връщам като народен представител за евентуално дребното време, в което ще съществува този парламент. Но да не бъдем пророци, нищо не се знае ", сподели Василев.



Темата за забавените три оставки разяснява ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов: " Александър е в чужбина, в Баку мисля, че е. Говоря за министъра на енергетиката. Велислава Петрова - зам.-министърът на външните работи е в Париж. Просто ги завари обстановката в чужбина. Останалите, които са тук, несъмнено, ще подават оставката си. Това държавно управление завърши и тази коалиция завърши. Оттам нататък какво ще се случи ще забележим. Ние ясно декларирахме коя част от актуализацията ще подкрепим. Социалната сфера - да, пенсиите на хората - да. Всичко останало- не ".



Зам. -председателят на Народното събрание от партията на Слави Трифонов Ива Митева пък отговори на думите на премиера Петков от през вчерашния ден, че се надява в Има Такъв Народ да има 12 съзнателни депутати, които в действителност желаят смяна.

" Аз ще има кажа да не разчитат на тези 12 депутати, групата ни е единна, няма да получат нито един наш народен представител. Ако някой е ходил зад редовете да беседва с някого, да излезе и да каже с кого е разговарял, да си търсят гласовете някъде другаде. Трябва да намерим решение в границите на този парламент, тъй като хората не желаят нови избори, а и те ще покажат още по-голямо разделяне ", сподели Митева.

В ефира на Българска национална телевизия Станислав Балабанов от Има Такъв Народ разяснява кандидатурата на Бойко Рашков за началник на КПКОНПИ.

" Г-н Рашков на мен ми стана приветлив като министър на вътрешните работи по време на служебния парламент. Попитах премиера каква е концепцията зад тази рокада. Той сподели следното: Бойко Рашков е прекомерно възрастен човек и не е в положение да извърши промяната в Министерство на вътрешните работи и не му стиска да уволни 7000 души служители на реда. Затова ще го скрием в КПКОНПИ, тъй като той по този начин или другояче е следовател по специалност и там ще го използваме за някакви други неща ", сподели Балабанов.



Все още е рано да се приказва за сюжет, при който рулетката се завърта и мандатът за сформиране на нов кабинет в границите на този парламент вероятно доближи до " ИТН ", разясниха още от партията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР