Първата дама на Украйна – Олена Зеленска, направи първото си

...
Първата дама на Украйна – Олена Зеленска, направи първото си
Коментари Харесай

Олена Зеленска: Това, което се случва е масово убийство на украински цивилни граждани

Първата дама на Украйна – Олена Зеленска, направи първото си публично обществено изказване от началото на съветската военна инвазия в страната. Съпругата на Володимир Зеленски употребява уеб страницата на президентството, с цел да насочи мощно обръщение, в което изброи няколко случая на убити от руснаците деца, благодари на прилежащите страни за филантропичната помощ и прикани за „ затваряне на небето “ над Украйна.

„ Това е война в Европа, наоколо до границите на Европейски Съюз. Украйна стопира силите, които може на следващия ден с експанзия да влязат във вашите градове под предлог, че избавят цивилни. Ако не спрем Путин, който заплашва да стартира нуклеарна война, на света няма да има несъмнено място за нито един от нас. Това, което се случи преди повече от седмица, изглеждаше невероятно “, написа 44-годишната Зеленска в отворено писмо.

„ В нашата страна цареше мир. Градовете и селата ни кипяха от живот. На 24 февруари всички ние се събудихме с изказването за съветската инвазия. През украинската граница към този момент минаваха танкове, самолети навлязоха във въздушното ни пространство, системи за изстрелване на ракети обсадиха градовете ни “.

„ Въпреки уверенията от страна на медиите, подкрепящи пропагандата на Кремъл и наричащи протичащото се „ специфична интервенция “ – това в действителност е всеобщо ликвидиране на украински цивилни жители. Може би най-ужасяващите и натъжаващи образци са децата, които откриха гибелта си по време на тази инвазия. Осемгодишната Алис, която беше убита на улицата в Охтирка, до момента в който дядо ѝ опитваше да я защищити. Или Полина от Киев, която почина по време на обстрела, дружно с родителите си. 14-годишният Арсений беше уцелен в главата от отломките, само че нямаше по какъв начин да бъде избавен, тъй като поради нестихващия огън колата за спешна помощ не съумя да стигне до него “.

„ Когато Русия твърди, че не води война против цивилните жители, на първо време посочвам имената на тези убити деца “, написа Олена Зеленска, която дружно с президента има наследник и щерка.

Първата дама на Украйна е обезпокоена, че дамите и децата към този момент живеят в бомбоубежища и изби, лежат на земята на метростанциите в Киев и Харков. Масовият огън от съветските военни в множеството случаи не им разрешава да излязат на открито в продължение на дни.

„ Първите новородени бебета по време на войната видяха на първо време тавана на мазето. Първият им мирис бе изпълнен с острия аромат на въздуха в метростанциите. Към този миг има няколко десетки деца, които в живота си не са виждали мир “, написа Зеленска.

Тя показва, че някои хора се нуждаят от интензивни грижи и дълготрайно лекуване, което не могат да получат в актуалната обстановка. „ Как да си инжектираш инсулин в мазето? Или да лекуваш астма, до момента в който тече всеобщ обстрел? Нека не загатваме хилядите пациенти, заболели от рак, чийто достъп до химиотерапия е отсрочен за неопределен срок. (...) Много хора, в това число възрастни и тежко заболели, са откъснати от света и се оказват надалеч от фамилиите си и без никаква поддръжка. Войната против тези почтени хора е двойно закононарушение “.

„ Пътищата ни са цялостни с бежанци. Погледнете очите на тези изтощени дами и деца, които носят със себе си болката в сърцата от това, че са изоставили обичаните си. От това, че животът, който познават, към този момент е оставен в предишното. Мъжете, които ги изпращат до границата, избухват в сълзи, само че самоуверено се завръщат да се бият за нашата независимост. Въпреки целия този смут – украинците не се предават “, написа първата дама.

„ Агресорът, Путин, смяташе, че ще задейства блицкриг против Украйна. Но той подцени страната ни, нашите хора и техния национализъм. Украинците, без значение от политическите им възгледи, езика, традициите, застават в невиждано единение. Докато пропагандата на Кремъл изтъкваше, че украинците ще посрещнат руснаците с цветя и ще ги нарекат спасители, против тях се изливат коктейли „ Молотов “, гласи писмото на Зеленска.

Тя благодари на хората в атакуваните градове, които са се координирали, с цел да оказват помощ на жителите в потребност. Изразява благодарност към работещите в аптеки, магазини, градски превоз и обществени услуги, които са останали в страната.

Зеленска благодари и за филантропичната помощ от прилежащите страни, за отварянето на границите, обезпечаването на заслон и храна за бежанците, които са към този момент над 2 милиона души.

„ Към всички хора по света, които поддържат Украйна – ние ви виждаме! Тук сме и оценяваме вашата поддръжка. Украйна желае мир. Но Украйна също по този начин ще пази границите си. Ще пази идентичността си. От тези неща в никакъв случай няма да се откажем “, споделя Олена Зеленска.

„ В градовете, в които обстрелът продължава, където намираме хора под отломките, се нуждаем от филантропична помощ и евакуация на жителите. Нуждаем се тези, които имат власт, да затворят нашето небе! Затворете небето и ние ще се оправим с войната на земята сами “, приканва първата дама на Украйна.

Точно това желае и Володимир Зеленски. Президентът прикани Западът да разгласи небето над Украйна за зона, неразрешена за полети. НАТО обаче се опълчва, защото този ход би довел до евентуално начало на военни дейности на западните сили против съветски самолети.

„ Обръщам се към вас, медиите - продължавайте да показвате това, което се случва тук, и продължавайте да показвате истината “, прибавя Зеленска. „ В осведомителната война, водена от Руската федерация, всяко доказателство е от решаващо значение “.

„ И с това писмо споделям на света, че войната в Украйна не е война " някъде там ". Това е война в Европа, покрай границите на Европейски Съюз. Украйна стопира силите, които на следващия ден могат нападателно да навлязат във вашите градове под предлог за избавяне на цивилното население. Миналата седмица за мен и съгражданите ми това щеше да наподобява като пресилване, само че през днешния ден е действителността, в която живеем. И не знаем какъв брой дълго ще продължи тя. Ако не спрем Путин, който заплашва да стартира нуклеарна война, в света няма да има безвредно място за нито един от нас “, написа тя.

„ Ние ще победим. Благодарение на нашето единение. Единството към любовта за Украйна. Слава на Украйна! “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР