Първата дама на Украйна Олена Зеленска е отхвърлила поканата на

...
Първата дама на Украйна Олена Зеленска е отхвърлила поканата на
Коментари Харесай

Защо има напрежение между първата дама на Украйна и Юлия Навалная

Първата дама на Украйна Олена Зеленска е отхвърлила поканата на Белия дом да участва на утрешната тирада на американския президент Джо Байдън " За положението на Съюза ", заяви в. " Вашингтон пост ".

Намерението е било американската първа дама Джил Байдън да седне в залата на Конгреса, където Байдън ще приказва пред двете камари, до Зеленска и Юлия Навална, вдовицата на съветския опозиционер Алексей Навални, който умря предишния месец в съветска наказателна колония, оповестиха осведомени с подготовката на проявата длъжностни лица.
Вестникът отбелязва, че представители на Съединени американски щати са се надявали наличието на брачната половинка на Володимир Зеленски и Юлия Навална да придаде още по-голяма тежест на речта на Байдън.

Но евентуалното наличие на Навална е предизвикало дискомфорт на украинците , настояват хора, осведомени с процеса на взимане на решения в Киев. Въпреки че починалият ѝ брачен партньор е утвърден като антикорупционна икона, която рискува живота си, с цел да се опълчи на Путин, наследството на Навални в Украйна е помрачено от предходни изказвания, че Крим, който Путин анексира през 2014 година, принадлежи на Русия.

Навални дълго време бе подложен на критика, че не е осъдил противозаконното анексиране на Крим от страна на Русия през 2014 година, което бе подкрепено от огромна част от гласоподавателите в Русия. Въпреки че по-късно възгледите на Навални се трансформираха и той стартира да поддържа интернационално приетите граници на Украйна от 1991 година, доста украинци го считат за човек, който не споделя задачите на Киев.

" Навални бе срещу пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, несъмнено, само че през 2014 година, когато Русия за пръв път атакува Украйна, той значително защитаваше общото виждане в Русия, че Крим е част от съветските исторически територии ", сподели Алина Полякова от Центъра за разбор на европейската политика, основан във Вашингтон. 

" Докато на Запад постоянно сме го считали за човек, който се бори самоуверено против Путин, в Украйна мнението е, че Навални поддържа концепциите на съветския шовинизъм и империализъм ", добави тя.

Официално представители на Белия дом споделиха, че Зеленска е отказала поканата поради претрупан график. 

" Заради към този момент поети задължения... първата дама, за жалост, няма да може да взе участие в събитието " , съобщи канцеларията на Олена Зеленска. 

След това Навална също отхвърли поканата да участва на изнасянето на речта " За положението на Съюза ", макар че съгласно американски представител, представен от " Вашингтон пост ", решението ѝ не е в съгласие с Киев. 

" Юлия в действителност бе поканена и обмисли опцията да замине, само че считам, че никой не се замисля за събитията, при които се развиха събитията ", сподели говорителката на Навали Кира Ярмиш. " Съпругът на Юлия умря преди две седмици. Тя пътува през цялото това време. Това е първият ѝ ден у дома ", добави тя.

Твърди се още, че украинското държавно управление сега избира да стои настрани от Байдън на фона на опозицията от страна на републиканците в Конгреса във връзка с пакета помощи за Киев на стойност 60 милиарда $.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР