Първата дама на Бразилия Росанжела да Силва си прави селфи

...
Първата дама на Бразилия Росанжела да Силва си прави селфи
Коментари Харесай

Макрон и Лула да Силва пуснаха по вода бразилска подводница, построена по френска технология

Първата дама на Бразилия Росанжела да Силва си прави селфи със своя брачен партньор Луиз Инасио Лула да Силва и с френския президент Еманюел Макрон. Снимка: АП

Президентът на Франция Еманюел Макрон и бразилският му сътрудник Луиз Инасио Лула да Силва пуснаха през днешния ден по вода подводница, издигната в южноамериканската страна по френска технология, в границите на взаимен план на стойност 10 милиарда $, съобщи Ройтерс. 

Церемонията се състоя в корабостроителницата Итагуай край Рио де Жанейро. Първата дама на Бразилия Росанжела да Силва разруши бутилка шампанско на носа на подводницата " Тонелеро ", след което двамата президенти дръпнаха лоста, с който плавателният съд от клас " Скорпен " навлезе в Атлантическия океан.

Програмата за построяването на подводници стартира по време на предходния президентски мандат на Лула през 2008 година в партньорство с френската държавна корабостроителна компания " Навал груп ". Една от задачите на плана е до края на десетилетието Бразилия към този момент да разполага с подводница с нуклеарен мотор.  

Лула уточни, че подводният флот е необходим на страната за отбраната крайбрежието ѝ, чиято дължина е към 7500 километра, и на териториалните ѝ води, в които се създават големи петролни залежи.

Макрон е на тридневна аудиенция в Бразилия, с цел да възобнови връзки и стратегическото партньорство сред двете страни. Връзките сред тях охладняха по време на ръководството на Жаир Болсонаро, който бе подложен на критика от Елисейския замък  заради неуспехите му в опазването на тропическите гори на Амазонка.  

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР