Първата българска конституцията е една от най-модерните за своето време

...
Първата българска конституцията е една от най-модерните за своето време
Коментари Харесай

Защо Търновската конституция е повод за гордост, говорят експертите

Първата българска конституцията е една от най-модерните за своето време и е мотив за национална горделивост. За това приказваха в специфичния блок на БНТ1 " Четем Конституцията " професорът по конституционно право Екатерина Михайлова, проф. Янаки Стоилов и професорът по история Веселин Методиев.


Проф. Екатерина Михайлова уточни, че Търновската конституция вкарва правилата на модерната страна, измежду които разделянето на управляващите, изборните права.
Проф. Екатерина Михайлова: Търновската конституция поставя началото на модернизацията на българската страна. В нея се залагат правилата на разделяне на управляващите, правова страна, изборни права и наченките на парламентарното ръководство. В този смисъл тя е доста напредничава.

Тя уточни, че учредителите са си сложили високи цели и във връзка с културата и образованието в основаването на българската страна.

Според професорът по право Янаки Стоилов главната полезност на Търновската конституция се състои в това, тъй като тя е първа за свободна България.

Стоилов добави, че Търновската конституция вкарва още безплатното обучение, както и общинското самоуправление.
Проф. Янаки Стоилов, правист: Търновската конституция е една от модерните за времето си. Тя е българска. Търновската конституция има спорна орис. Тя намира последователност в днешната българска конституция.
Според историка проф. Веселин Методиев главното достолепие на Търновската конституция е че тя дава свободата - огромната цел на българската гражданска война.
Проф. Веселин Методиев: Конституцията е блестяща в частта, в която урежда гражданските връзки и проблематична, където се подреждат институциите.
Методиев подсети, че плануваното в Търновската конституция всеобщо изборно право, прави България четвъртата страна в Европа, която дава опция на всички жители да избират.

Сред другите достолепия на първата българска конституция те подсетиха, че Търновската конституция е втората след френската, която постановява отговорност на министрите пред Народното събрание и даже планува специфичен съд за съдене на министри.

Споровете по времето на приемането на конституцията от Учредителното заседание оформят и първите български политически партии - на консерваторите и на либералите.
 На живо по Българска национална телевизия: Тържествено съвещание на Народно събрание за 140 години Търновска конституция На живо по Българска национална телевизия: Тържествено съвещание на Народно събрание за 140 години Търновска конституция
Тържествено изключително пленарно съвещание ще проведат депутатите във Велико Търново. Поводът е 140 години от Учредителното заседание и приемането на Тъ...
Още по тематиката 140 години Търновска конституция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР