Първа реална спасителна акция в системата за спешна помощ по

...
Първа реална спасителна акция в системата за спешна помощ по
Коментари Харесай

Състезател от Канада пострада в Банско, беше транспортиран с хеликоптер

Първа действителна избавителна акция в системата за незабавна помощ по въздух. Състезател по ски претърпя тежък случай в Банско, при тренировките преди стартовете на международната купа. Това наложи незабавното превозване на канадеца с хеликоптер до площадката на болница „ Света Екатерина ” и оттова - с кола за спешна помощ към " Пирогов ", предава.

Инцидент на ски пистите в Банско се оказа и първият действителен случай за системата за въздушно избавяне у нас. „ Днес са били контролни спускания – при една от тренировките пада един от състезателите, удря се неприятно в гърдите, при което се постанова превозването му до София ”, сподели летателният шеф „ Хели Мед Сървисис ” Васил Вълков.

Пострадалият е 24-годишен играч от Канада. Сред условията за сигурност на ски купата е уредниците да имат контракт за здравно избавяне по въздух. Така хеликоптер и екип от Словакия са на място и реагират незабавно.

„ Те са имали контракт да се кацне на стадион „ Раковски ”, в случай че има потребност хеликоптер да докара пациент ”, посочи Вълков.

Вместо това екипите се координират с българските и вземат решение хеликоптерът да кацне на площадката на покрива на болница „ Св. Екатерина ”, която беше лицензирана в понеделник.



„ Обадиха ми се към половин час преди да кацне хеликоптера, че ще пристигна подобен пациент с политравма и би трябвало незабавно да бъде превозен до Пирогов. Свързах се с проф. Димитров в Пирогов техен екип да чака пациента, наш екип се качи горе да оказва помощ. Под 1 минута лиши пациентът, който бе свален от хеликоптера, да бъде качен на колата за спешна помощ ", съобщи изпълнителният шеф на УМБАЛ " Св. Екатерина " проф. Димитър Петков. 

В помощ на екипажа на борда е бил и един от шестимата български водачи от въздушната помощ. „ Пилотът Огнян Янков има значителен опит в словашкия оператор. Нашите водачи се познават с сътрудниците си. Той е оказал много сериозна помощ за превозването и навигирането към София ”, съобщи министърът на превоза Георги Гвоздейков.

Пред NOVA транспортният министър обърна внимание и какъв брой решаващо за живота на канадския скиор е била опцията към този момент пъкъл можем да спасяваме потърпевши по въздух.

„ Полетът от Банско до София по въздух е към 120 км и е осъществен за 28 мин., в границите на „ златния час ”. Травмата на пациента е била много сериозна и се е нуждаел от незабавно превозване за оперативна интервенция. Този тип превоз е бил основен за спасяването му ”, разясни министър Гвоздейков.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР