Първа реакция на журналистката Марина Овсянникова, след като снощи беше

...
Първа реакция на журналистката Марина Овсянникова, след като снощи беше
Коментари Харесай

Журналистката, която издигна антивоенен плакат в руския тв ефир, с първо изявление след ареста

Първа реакция на журналистката Марина Овсянникова, откакто нощес беше задържана за появяването си в ефира на съветската държавна телевизия " Първи канал " с протестен афиш.

В Туитър тя написа:

" Не знам какво ще се случи с мен. Моят юрист ми сподели, че може да получа сред 5 и 10 години затвор, съгласно Наказателния кодекс. Не скърбя, само че се нуждая от поддръжката ви. #СпретеВойната

I don't know what will happen to me any time soon. My lawyer told me I might be facing time in jail from 5 to 10 years according to the criminal code.
I don't regret it. I need your endorsement though.
— Marina Ovsyannikova | Марина Овсянникова (@MarinaOvsyy)

" Не скърбя за постъпката си. Каквито и да са следствията, ще ги понеса с достолепие ", написа още тя.

I don't regret what I did. Whatever the consequences, I will wear it as a badge of honor.
— Marina Ovsyannikova | Марина Овсянникова (@MarinaOvsyy)

Руската журналистка се трансформира в международна сензация, откакто се появи в студиото по време на централната емисия вести с антивоенен афиш, на който беше изписано на съветски и британски език: " НЕ НА ВОЙНАТА ". Спрете войната! Не вярвайте на пропагандата! Те ви лъжат тук. "

Тя насочи и видеопослание, записано малко преди протестната й изява в ефир.

" Баща ми е украинец, майка ми - рускиня. Те в никакъв случай не са били врагове ", съобщи тя. В посланието си тя показва страдание, че е работила за " кремълската агитация ".

По информация на съветската организация ТАСС Овсянникова е арестувана директно откакто е застанала пред камерата по време на предаването " Время ". Тя евентуално ще бъде подведена под отговорност за " обществени дейности, ориентирани към дискредитиране на дейностите на съветските въоръжени сили за отбрана на ползите на Руската федерация и нейните жители ", означи организацията.

Според неотдавна признато законодателство в Русия разпространението на " подправени вести " за съветската войска може да бъде осъдено с до 15 години затвор, напомня английският " Гардиън ". Изданието прибавя, че Марина Овсянникова може да бъде упрекната и за поощряване на " гражданско непокорство " с апела си към руснаците да стачкуват против войната.

Междувременно през днешния ден нейни адвокати обявиха, че не се знае къде се намира Овсянникова след протестната демонстрация и не са могли да се свържат с нея.

Овсянникова е редактор в " Первый канал ". Тя е родена през 1978 година в Одеса. Според изявления в обществените мрежи тя живее в Москва. В Туитър Михаил Ходорковски написа, че тя е майка на две деца.

Кремъл дефинира постъпката й като безчинство, а Европейски Съюз я приветства

Кремъл дефинира протестна демонстрация на Марина Овсянникова в ефира на Първи канал като безчинство.

" Що се отнася до това момиче, това е безчинство ", сподели през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков, съобщи осведомителната организация Интерфакс. Песков сподели още, че въпросът следва да се взема решение от Първи канал и че това не е работа на Кремъл.

Европейски Съюз също реагира като приветства смелостта на журналистката.

Аплодираме продължаващите прояви на храброст от безстрашните и миролюбиви съветски жители, които се осмеляват да се опълчат на войната в Украйна, макар съществуващите ограничавания, съобщи представител на Европейската работа за външна активност.

Говорителят дефинира дейностите на Овсянникова като смела морална позиция. По неговите думи тя се е осмелила да отхвърли лъжите и пропагандата на Кремъл в жив ефир по съветска държавна телевизия.

Руският държавен уред продължава с репресиите на локалната съпротива, като я лишава от съществени права и свободи, в това число на мнение и изложение. Знаем, че милиони руснаци не поддържат " войната на Путин ", не желаят (руският президент Владимир) Путин да унищожи бъдещето им и бъднините на тяхната страна, добави представителят.

Той означи, че до момента над 14 000 съветски жители са арестувани в над 140 съветски града единствено тъй като отхвърлят " тази неморална и противозаконна " война. Имаме данни, че огромен брой руснаци напущат своята татковина и това поддържа оценките ни, че Путин разрушава бъдещето на своята страна в опит да върне времето обратно, добави представителят.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР