Първа премиера на Възвишение извън България. Филмът се срещна с

...
Първа премиера на Възвишение извън България. Филмът се срещна с
Коментари Харесай

Първата премиера на филма Възвишение извън България

Първа премиера на " Възвишение " отвън България. Филмът се срещна с интернационалната аудитория в именитото чешко кино " Луцерна ". Копродукцията на Българска национална телевизия е част от десетото юбилейно издание на фестивала на българското кино в Прага. Коментарите и реакциите наблюдаваха след прожекцията вижте в репортажа на специфичните ни пратеници - Анна Ангелова и Станислав Ангелов.

Близо 140 хиляди фенове са гледали " Възвишение " единствено пет месеца след премиерата. Сред тях към този момент са и чехите. Но замисляли ли сте се по какъв начин звучи това на чешки?

" Туй ми е обичаната част от букваря - любя, любиш, любил е, любили са... "

Дали филмът ще успее да прескочи езиковата преграда и по какъв начин ще реагира публиката - това беше основният въпрос. За да научат отговора в Прага дойдоха четниците - режисьорът Виктор Божинов и артистът Филип Аврамов, в ролята на Димитър Общи.

Виктор Божинов - режисьор: Мога да кажа, че на много места, на които до момента не е имало реакция имаше бурна реакция. Така че съм впечатлен, май проработи. Филип Аврамов - в ролята на Димитър Общи: Това значи, че чехите не се разграничават доста от нас и даже да не знаят нашата история- това са хора от плът и кръв и популярност Богу тази история трансферира част от езиковата преграда.
Едноименният разказ на Милен Русков, по който е основан кино лентата към момента не е преведен на чешки, по тази причина предизвикването за локалната аудитория е двойно. Но риск печели, риск - губи. В случая - печели.

- Провокира човек да се замисли върху цялата история и по какъв начин елементарния човек може да се опълчи на властта. Тръгваме си доста възвисени и на драго сърце бихме гледали и различен български филм. - " Възвишение " ми хареса доста, беше сносно изработен. Напомня ми на " Властелинът на пръстените "!
А за българите в Чехия филмът беше още една опция да се вгледат в историята и в себе си.

- Приземяващ. " Възвишение " е приземяващ филм. Много легенди в нашата история, човек стартира да ги съпоставя с днешно време и да оцени, че може би би трябвало да се сбогуваме с тия легенди и да погледнем действителността.

- Разсмя ме, само че и плаках. Няма да го скрия - плаках! - Този филм ми сподели доста, той ми говореше, което в днешното време на екшън филмите е доста скъпо. - " Наша независимост от нас зависва " - по какъв начин звучи на чешки? - Наша независимост находища на нас!
Организаторите на фестивала посветиха прожекцията на " Възвишение " на 140-годишнината от Освобождението на България.

Фестивалът на българското кино в Прага продължава до 22 март. Тази вечер феновете ще се срещнат с още едно ново заглавие от българското кино - " Лили Рибката ".

 Представят кино лентата Представят кино лентата "Възвишение " на фестивала на българското кино в Прага
"Възвишение " е най-хубавият балкански филм в състезанието на София филм фест. Наградата беше връчена нощес, а довечера копродукцията на Българска национална телевизия ще бъде предс...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР