Първа оставка в служебното правителство на Димитър Главчев поиска с

...
Първа оставка в служебното правителство на Димитър Главчев поиска с
Коментари Харесай

Скандал! Борисов скочи на външния министър: Ако Главчев не го смени, няма да има никаква подкрепа!

Първа оставка в служебното държавно управление на Димитър Главчев изиска с безспорна решителност водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

" Ако Главчев не смени Стефан Димитров, няма да има никаква поддръжка! ", закани се ядосано Борисов довечера.

Причината - външният министър променял досегашната теория на  отбраната и на външната политика и можел да отстъпи от позициите на България във връзка с поддръжката за Украйна. 

 

В нощта на удара на Иран против Израел Стефан Димитров бил неоткриваем, не си вдигал телефона, само че пишел статуси в обществените мрежи.

 

По информация на Епицентър. бг тази нощ незабавно се търси нов външен министър, с цел да бъде оповестена на следващия ден следващата промяна във Външно министерство.

 

Изненадващо през днешния ден Борисов подложи на остра рецензия служебния външен министър Стефан Димитров и похвали военния Атанас Запрянов за му присъединяване му във форума за сигурността в Черно море.

 

На среща със симпатизанти на ГЕРБ в кв. " Подуене " Борисов разяснява държанието на двамата нови министри от кабинета на Главчев.

 

" Фантастично се е показал ген. Запрянов за разлика от външния министър. В това държавно управление ГЕРБ носи отговорност за военния министър, а за външния - в случай че Главчев не го смени, няма да има никаква поддръжка! Ако желае да му чуе, в случай че желае да се съобрази, след това ще направя по този начин, че да се съобрази ", сподели с задоволителна заостреност Борисов. И добави: " Ген. Запрянов е предан към ГЕРБ ".

 

В изявлението си пред форума през днешния ден външният министър Стефан Димитров подчертава върху сериозните последствия от войната на Русия против Украйна, като посочи нуждата от социална и интернационална реакция за отбрана на главните полезности и правила на интернационалното право. „ Войната в Украйна сложи Черноморския район на линията на ново разделяне сред Русия и Запада, като по този метод ускори стратегическото му значение с нови измерения ”, съобщи българският външен министър.

 

Епицентър. бг научи обаче, че първият ни посланик изначало отказал среща с Джим О' Брайън, който бе назначен на 14 април предходната година на поста началник на Офиса за съгласуване на глобите в Държавния департамент на Съединени американски щати. А от октомври 2023 година той пое поста на асистент държавен секретар за Европа и Евразия. Това е на процедура основният посланик за Европа и връзките с някогашните руски републики. И отводът да бъде признат от българския външен министър е доста неприятен знак за нашите евроатлантически сътрудници.

По-късно срещата въпреки всичко се е състояла, както излиза наяве от известие във Facebook страницата на Министерство на външните работи.

 

Освен това Стефан Димитров си разрешавал произволи. В събота през нощта по време на нападението на Иран против Израел служебният външен министър си разрешил да разгласява в обществените мрежи българска позиция, която не е съгласувана.

 

Стефан Димитров не може да остане външен министър, обявиха довечера пред Епицентър. бг източници от държавното управление.

 

Припомняме: Стефан Димитров влезе в последния миг в служебния кабинет на Димитър Главчев. Първоначално бе разгласен Ивайло Ценов, само че няколко часа преди да отиде при президента Радев посочения от него претендент за министър председател постави в листата името на Стефан Димитров, който до този миг бе  ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Черна гора. В интервала 2020 – 2022 година е шеф на дирекция " Двустранно европейско съдействие " в Министерство на външните работи. От 2019 година до 2020 година Димитров е шеф на отдел " Специализиран надзор ", Инспекторат на Министерство на външните работи.

 

Час по-късно пристигна новината, че Главчев сменя Стефан Димитров с Даниел Митов.

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР