Първа оставка в кабинета Борисов 3. Премиерът прие оставката на

...
Първа оставка в кабинета Борисов 3. Премиерът прие оставката на
Коментари Харесай

​Първа оставка в кабинета Борисов 3: Тръгва Николай Петров

Първа оставка в кабинета Борисов 3. Премиерът одобри оставката на здравния министър Николай Петров. Николай Петров я подаде след разкрития за публични поръчки във ВМА, извоювани от компания на неговия шурей, до момента в който Петров е бил шеф на болничното заведение.

За финансовия министър оставката на военачалник Петров е по-скоро честен акт.

Владислав Горанов - министър на финансите: Това което разменихме с професора, беше - няма да позволи по никакъв метод да бъде опетнено името ми 60 години се боря за това име

Валери Симеонов - вицепремиер: По-скоро за мен това беше едно интензивно медийно мероприятие и то доста станаха към този момент, откакто няма установени нарушавания за какво беше нужно един подобен стойностен човек да бъде отхвърлен. Ние в действителност ще се срещнем още един път с този одитен отчет, с цел да забележим дали имат доказани престъпления.

Едно от нарушаванията във ВМА, на което инспекторите от Военното министерство обръщат внимание е социална поръчка за медицински произведения в ортопедията. За присъединяване в търга, две търговски сдружения - " Ортопедие БГ " и " Инвикс трейдинг " се сплотяват в гражданското сдружение " Ортопедие Инвикс ".

За негов ръководител е посочен Явор Цонев. Мъжът, за който по-късно инспекторите откриват, че живее на фамилни начала с Руслана Петрова, дъщерята на здравния министър. Поръчката е извоювана, по-късно " Ортопедие Инвикс " печели и втора на обща стойност милион и 600 хиляди лв..

Но нито при присъединяване в търга, нито при сключването на договорите с ВМА, " Ортопедие Инвикс " дава данъчна регистрация. Според инспекторите отчетът би трябвало да се показа на прокуратурата и организация за държавен финансов инспекторат. Реагират единствено военните прокурори, които не откриват данни за закононарушение. Данъчна регистрация не била нужна за участниците в търга, единствено за изпълнителите на контракта. И още- ВМА не носи отговорност за спазването на данъчното законодателство от изпълнителите на публичните поръчки.

Откритите нарушавания от одита стават известни месец преди началникът на ВМА проф.Николай Петров да стане министър. Но се оповестяват дни, откакто министърът дава поръчка да контролира пазара с медицински произведения.
Проф. Николай Петров - 23 октомври 2017 година: Сега ще се фокусираме и ще стартираме да работим по въпроса с медицинските произведения. Защото там има доста огромен запас, който за жалост не е задоволително контролиран, не е задоволително транспарантен и ярък, и в последна сметка рефлектира върху пациента. Пациентът би трябвало да бъде предпазен.
Въпреки подозрението за спор на ползи, съответната комисия не е известена. След като не откриват данни за закононарушение, нарушаванията си остават единствено административни, за които е планувана глоба от 100 до 2 000 лв.. Няма данни ВМА да е санкционирана.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР