Първа копка на най-големия проект на Водоснабдяване и канализация“ ЕООД

...
Първа копка на най-големия проект на Водоснабдяване и канализация“ ЕООД
Коментари Харесай

Старт на Южния обходен колектор на Пловдив

Първа копка на най-големия план на „ Водоснабдяване и канализация “ ЕООД – Пловдив, – Южен обходен колектор, бе направена през днешния ден.

На събитието участваха заместител – министърът на районното развиване и благоустройството господин Захари Христов, регионалният шеф на област Пловдив доктор Ангел Стоев, заместител – регионалният шеф госпожа Иванка Петкова, народните представители Манол Генов от Българска социалистическа партия и Лилия Недева от „ Български напредък “, заместник-кметовете Пламен Райчев и Тодор Чонов, представители на локалната власт, както и изпълнителите по плана.

Официалното събитие даде старт и на най-чакания план за Пловдив –  „ Инженеринг – планиране, строителство и авторски контрол на обект „ Реконструкция и създаване на канализационната и водопроводна мрежа на гр. Пловдив ”.

Управителят на „ Водоснабдяване и канализация “ ЕООД – Пловдив  инж. Огнян Кулишев показа главните цели и действия по плана и разясни: „ От изключително значимо значение е построяването на Южния обходен колектор. С неговото въвеждане в употреба ще разтоварим канализационната мрежа на централната и южната част на града. Темповете, с които се разраства град Пловдив, както и проливните дъждове напоследък, могат да доведат до това,  при интензивни дъждове, градът да замязя на Венеция, само че не и по този метод.  Чрез създаване на Южния обходен колектор се надяваме да се облекчи напълно проводимостта на канализационната мрежа, която да може да поеме както отпадните водни количества, по този начин и тези от проливните дъждове. “

„ С реализирането на този план, ВиК Пловдив ще реализира цел номер 1 – да опазим и подобрим положението на водните запаси. “, приключи инж. Кулишев.

Заместник-министърът на районното развиване и благоустройството господин Захари Христов пожела  успех на строителя и на ВиК Пловдив в ръководството на плана и ги увери, че „ Министерство на регионалното развитие ще бъде в помощ и ще спомага по всички линии за осъществяването на този план. “

Успех пожела и регионалният шеф доктор Ангел Стоев – „ Проектът, по който стартира работа през днешния ден, е доста значим, най-малкото заради това, че ще имаме една съвременна система за водоснабдяване и канализация, вследствие, на което, ще бъдат понижени загубите. “, сподели Стоев и добави: „ Служебното държавно управление отпусна, със свое разпореждане, 406 млн. лв. на общините в България за доизграждане на пътна инфраструктура, за улична мрежа и за ВиК системи. Около 42 млн. лева от тези средства са за Пловдивска област,  като 12 млн. лева от тях са за системата на ВиК. Така че напъните за възстановяване на ВиК системата не престават. “

От страна на Община Пловдив в първата копка  участваха заместник-кметът по превоза Тодор Чонов и заместник-кметът  по строителство и вложения Пламен Райчев.  Райчев прикани хората за повече търпение  и се извини за дискомфорта, който се предизвиква на пловдивчани поради множеството почнали инфраструктурни обекти.

„ В този мандат ще осъществяваме най-значимите планове за град Пловдив. Те са на обща стойност над 500 млн. лева Надявам се всичко,  което сме почнали и с което сме се наели, да бъде приключено в период, с цел да се поздравим с една отлична инфраструктура след една-две години. За да можем да подобрим живота на хората и  да подобрим въздуха в града, тъй като замърсяването  не е единствено от колите, то е и от отходната канализация. “, уточни Райчев.

Дружеството „ Водоснабдяване и канализация “ ЕООД – Пловдив, в качеството му на оператор за обособена територия – област Пловдив и бенефициент по процедура BG161М1ОР002-1.016 „ Изграждане на ВиК инфраструктура “ на ОПОС 2014-2020 година, извършва план „ Доизграждане и реорганизация на водоснабдителни и канализационни системи в обособена територия, обслужвана от „ ВиК “ ЕООД, гр. Пловдив, България “.

Основната цел на плана е възстановяване на съществуващите системи за ръководство на питейните и отпадъчните води на обособената територия, обслужвана от „ ВиК “ ЕООД – Пловдив, чрез повишение на качеството на услугите във ВиК бранша на територията на осъществяване на плана, ограничение на негативното влияние на заустваните отпадъчни води и обезпечаване на екологосъобразно заустване на битовите отпадъчни води.

Проектът е финансиран посредством Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020.

Общата стойност на плана е 134 720 653,75 лева ., от които:

80 993 613, 84 лева – европейско съфинансиране от Кохезионния фонд;

14 292 990,68 лева – национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България;

16 986 995,72  лв. личен принос на „ Водоснабдяване и канализация ” ЕООД, гр. Пловдив;

22 447 053,51 лева – неприемливи разходи;

Начална дата на осъществяване е  12.09.2019 година

Крайна дата: 12.03.2024 г.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР