Първа копка на научен парк в Алма матерВръщат наши изследователи

...
Първа копка на научен парк в Алма матерВръщат наши изследователи
Коментари Харесай

20 учени кандидати за едно място в институт на СУ


Първа копка на теоретичен парк в Алма матер
Връщат наши откриватели от чужбина

20 откриватели са кандидатствали за едно място в Института “Големи данни в интерес на интелигентно общество” (GATE) към Софийския университет. Това заяви ректорът на Алма матер проф. Анастас Герджиков на церемонията, на която бе направена първа копка за градежа на новата високотехнологична постройка на института.

GATE е основан през 2019 година с европейско финансиране. Екипът му си е сложил задача да притегли надарени български откриватели, които да вършат просвета у нас.

“Цялото общество ще има изгода и ще види, че науката има употреба. Институтът към този момент има извоювани може би два пъти повече планове от плануваното у нас и в чужбина. Освен това се притеглят наши и непознати откриватели с доста високо качество. Имаме 20 претенденти за едно място”, уточни проф. Герджиков.

В постройката, която ще се строи в двора на математическия факултет, ще има високотехнологични лаборатории. “Ще бъдат отворени за опити, за демонстрации. Областите, в които работим, са градове на бъдещето, цифрово опазване на здравето, интелигентна промишленост и интелигентно правителство”, изясни проф. Силвия Илиева, шеф на института.

По думите ѝ това е най-подходящото място да бъде построен теоретичен парк на Софийския университет.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР