Първа копка на инсталации за 9 млн. лв. направиха днес

...
Първа копка на инсталации за 9 млн. лв. направиха днес
Коментари Харесай

Първа копка на инсталации за 9 млн. лв. направиха на...

Първа копка на съоръжения за 9 млн. лева направиха през днешния ден на районното хранилище в Мадан. Проектът е за създаване на компостираща апаратура и на апаратура за авансово отнасяне на битови боклуци в Регионалното хранилище за твърди битови боклуци, което обслужва общините Мадан, Златоград и Неделино. Финансирането е по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година Стойността на плана е 9 039 369.69 лева като от нея безвъзмездната финансова помощ е 6 764 995.75 лева, а съфинансирането от държавния бюджет – 2 274 373.94 лева

Водеща в плана е община Мадан, в партньорство с останалите две общини. Строителните действия включват създаване на апаратура за компостиране с потенциал до 2100 т/г., в открити кафези с заслон, посредством автоматизирана система за разбъркване и безредие, както и създаване на обща инфраструктура и на апаратура за авансово отнасяне на боклуци с потенциал до 5000т/г., включваща сепарираща апаратура и апаратура за стабилизиране на подситовата секта.
Площта на депото, която е 8410 кв. м, е благосъстоятелност на община Мадан. С инсталациите размера на отпадъците, които се депонират в сметището ще намалее. Те би трябвало да проработят до май 2020 година, с цел да обслужват над 27 500 поданици.

За образуване на системата за разделно събиране на зелените и биоразградимите боклуци по плана ще бъде доставена и техника за тяхното събиране и превозване, в това число съдове за разделно събиране.

На първата копка се събраха кметовете на трите общини - на община Мадан Фахри Молайсенов, кметът на община Неделино Боян Кехайов и на община Златоград Мирослав Янчев. На събитието участваха също депутатът от Движение за права и свободи Хайри Садъков и регионалният шеф на Смолян Недялко Славов.

" Със символичната копка даваме началото на един от най-важните планове за района, касаещ трите ни общини. От през днешния ден започва осъществяването на строителните действия.
С инсталациите ще се понижи количеството на депонираните битови боклуци и ще се обезпечи преработването на зелени и биоразградими боклуци посредством компостиране. С реализирането на плана общините ще изпълнят задачите от Закона за ръководство на отпадъците, една от които е попречване на бъдещото повишаване на таксите за боклук. По този значим план започнахме работа още през 2014-2015 година ", сподели в словото си кметът на Мадан. Той си пожела след една година на същото място да се открият построените съоръжения.

" Подобна инвестиция с европейски средства не би трябвало да остава незабелязана, тъй като реализацията й има големи изгоди - от позиция на директно отражение на бюджетите на семействата, защото тази инвестиция ще разреши такса боклук за жителите на трите общини да остане в допустими стойности. Не на последно място тази инвестиция има голям екологичен резултат и по точи метод дава принос за качеството на живот на жителите на общините ", сподели регионалният шеф Недялко Славов.

Той съобщи поздравите на министъра на околната среда и водите Нено Димов за сполучливия старт на плана и съобщи, че като представител на страната ще продължи със същото старание да предизвиква реализацията на европейски планове в региона, което е и приоритет на държавното управление.

" С огромно честито приветствам кмета и екипа на общината, който работи дълготрайно, с цел да се осъществя един от най-важните планове на община Мадан. Може би още значимостта на този план не е осъзната от хората, само че времето ще им даде доста сигнали за това, както и на жителите на общините Златоград и Неделино. Управлението на отпадъците стават все по-важна тематика в нашето общество и все по-тежка като решение на проблеми и по тази причина по-рано стартиралите планове за ръководство на отпадъците доста бързо ще спестят средства на жителите на тези общини. Най-голямата тежест с районното хранилище се пада на община Мадан, тъй като е на нейна територия и би трябвало да ръководи третирането на отпадъците, което е най-сложния развой. С тези съоръжения това ще бъде облекчено оптимално и ще осъществим един от приротитетите на страната ни и на Движение за права и свободи за чиста околна среда, чиста вода и чисти храни, с цел да може идващото потомство да има плод от тези наши цели ", сподели и депутатът Хайри Садъков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР