Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече

...
Първа изложба на автентични български килими в Париж след повече
Коментари Харесай

Първа изложба на български килими в Париж

Първа галерия на достоверни български килими в Париж след повече от век се открива през днешния ден - 18 април. Изработени преди стотици години екземпляри ще бъдат показани в галерията на Българския културен институт във френската столица, заяви БНР.

Става дума за 40 истински български килими от 19 -ти и 20 -ти век, които до този миг не са показвани и са благосъстоятелност на холандец, който от години живее в България и има сбирка от над 900 екземпляра.

Изложбата ще остане в Париж до 14 юни и е озаглавена " История в цветове. 350 години българско килимарство ".

Повече за това забавно събитие описа Десислава Бинева – шеф на Българския културен институт в Париж.

" Това е един от най-интересните ни занаяти. Той се развива в България в продължение на епохи. Автентичните български килими са мощно ценени от колекционерите.

В нашата галерия представяме достоверни и добре непокътнати модели от Котел, Чипровци и Пирот, който по това време  е част от българската територия. Най-старият от тях е от далечната 1830 година.

Това е галерия, която споделя за едно от многото лица на България. Това е роман за живите ни обичаи.

Към изложбата е квалифицирано и книжно издание. То надминава концепцията за азбучник ".

Експозицията се провежда тъкмо 124 години след първото и само досега показване на български килими във Франция, когато от април до ноември 1900 година, произведения от Чипровци и Котел са част от българския павилион на Всемирното ревю в Париж при започване на новия 20-ти век. Тогава фабриката от Котел " Балабанов " получава сребърен орден от ревюто. От 1900 година до в този момент това българско изкуство не е било представяно във Франция.

Всички експонирани в изложбата артефакти, както и оповестените мостри в книжното издание, са благосъстоятелност на Якоб ван Бейлен –  собственик на най – богатата частна сбирка от над 900 достоверни старинни български килими от разнообразни райони на страната.  

Холандец по генезис, от 2010 година Якоб живее във Велико Търново и мечтае да сътвори Национален музей на българското килимарство, където скъпите оригинали, открити в годините от него, да продължат да бъдат съхранявани и непокътнати за идните генерации.

Изложбата може да бъде прегледана от 18 април до 14 юни в Галерията на Българския културен институт в Париж.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР