Първа инвестиционна банка подписа споразумение за портфейлна гаранция с Фонд

...
Първа инвестиционна банка подписа споразумение за портфейлна гаранция с Фонд
Коментари Харесай

Fibank ще отпуска изгодни кредити за бизнеса по нов инструмент

Първа капиталова банка подписа съглашение за портфейлна гаранция с Фонд управител на финансови принадлежности в България (Фонд на Фондовете).  На база на съглашението банката ще отвори кредитни линии за подкрепяне на дребния и междинния бизнес по нов инструмент - „ Портфейлна гаранция с таван на загубите за превъзмогване на следствията от COVID-19 “. Той е финансиран със средства от Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014 – 2020 г  и е основан, с цел да улесни достъпа на българските компании до финансиране за превъзмогване на отрицателните резултати, подбудени от моментната икономическа обстановка в страната.

Кредитите по този инструмент ще бъдат отпускани при извънредно удобни условия -  понижение от най-малко 25% от общоприетите условия за поръчителство или от цената на заема, като е допустимо използването и на смесен метод. Освен гаранционно покритие по заемите, Инструментът планува и даване на лихвена дотация към крайния клиент при избрани условия. Гаранциите по схемата са безвъзмездни за кредитополучателите.

Компаниите могат да разчитат на подкрепяне в две посоки: капиталови заеми с опция за гратисен интервал по главница до 24 месеца и заеми за оборотни средства с опция за до 12 месеца гратисен интервал по главница, в това число заеми за превъзмогване на финансови усложнения, дължащи се или усложнени от епидемията от COVID-19. Осигуреното финансиране е със период от 12 до 120 месеца, за обортно финансиране до 60 месеца, като няма ограничаване по отношение на размера на всеки заем. Максималният годишен лихвен % по заемите без материално поръчителство ще бъде до ОЛП +7%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР