Партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) се договориха

...
Партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) се договориха
Коментари Харесай

Тристранката договори издаване на ваучери за туризъм у нас

Партньорите в Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС) се договориха за издаване на ваучери на служащите и чиновниците за туризъм в България, заяви водачът на КНСБ Пламен Димитров, представен от БНР.
" Ваучери за здравна предварителна защита. Съгласихме се с предлагането на работодателите. Нещо, което може да модифицира както ваучерите за храна, които искахме да вървят към най-бедните ", сподели Димитров. Извънредното съвещание на Тристранния съвет се организира онлайн. В дневния ред на обществените сътрудници имаше 65, препоръчани за разискване от работодателските и синдикалните организации, спомагателни антикризисни ограничения, както и мненията на отрасловите министерства по тях.
Бяха импортирани оферти за промени в схемата 60 на 40 и въвеждане на " карантинен " отпуск.
Сред предложенията са мярката 60 на 40 да се трансформира в 60 на нула, както и да се вкара нов тип заплатен отпуск - карантинен, който да се заплаща от Националния застрахователен институт.
Самоосигуряващите се, които са работодатели, т.е. имат наети служащи, да могат да се употребяват от мярката 60 на 40. Повишаване на минималното обезщетение за безработица от 9 на 17 лв., което прави 60 на 100 от минималната заплата са измежду главните синдикални оферти, които се разискват.
Бизнесът още веднъж упорства компенсацията за първите три дни от болничните да се изплаща от Национален осигурителен институт.
Безлихвени заеми към наетите, които са в неплатен отпуск и към самоосигуряващите се, които имат потвърден спад на приходите си с 20 % е друга концепция на бизнеса, която Министерството на стопанската система поддържа по принцип.
Извънредна еднократна безплатна помощ от хиляда лв. за самонаети микропредприятия до девет заети, както и преустановяване на задължението за възнаграждение на такса битови боклуци и налог здания за затворени обекти за интервала, за който те са прекратили активността си, са измежду останалите оферти на обществените сътрудници.
По огромната част от предложенията на бизнеса и синдикатите обаче, общественото и финансовото министерство нямат мнение.
Синдикалните и работодателските организации упорстват да има втори пакет от социално-икономически ограничения в рецесията.
По предложение на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обществените сътрудници разискват тематиката за злоупотреби с паричните компенсации за безработица. Според работодателската организация проблем са компенсациите, които завръщащите се у нас хора след работа в чужбина получават за сметка на бюджета на Националния застрахователен институт. Често те са по-големи от възможна заплата, която биха получавали вя България.
От асоциацията акцентират, че в обособени области на страната - главно Кюстендилска, Смолянска и Благоевградска, се е трансформирала в всеобщо събитие така наречен „ британска безработица “. Работодателската организация упорства и за осъществяване на спецакции по места от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата за улавяне на работещи на сиво безработни.
Друго нейно искане, което се разисква на съвещанието през днешния ден, е Фонд условия на труд да има подуправител освен от страна на синдикатите, само че и от страна на работодателите.
Заседанието приключи с решение систематизираните оферти, направени от обществените сътрудници, дружно със стенографския протокол, да бъдат изпратени на способените министерства за изложение на позиция.
Съветът взе решение останалите две точки от дневния ред да бъдат прегледани на последващо съвещание.
Вижте още:
АИКБ: Хронология и мащаб на неуспеха с мярката 60/40 (38/62)
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР