Партийните организации, които все пак съществуват, до голяма степен са

...
Партийните организации, които все пак съществуват, до голяма степен са
Коментари Харесай

Иван Таков на Конгреса на БСП: Ще бъдем брокери около властта, или ще работим за истинска промяна на общес...

" Партийните организации, които въпреки всичко съществуват, значително са блокирани от неналичието на вероятност, от междуличностни спорове, акцентира Иван Таков. - Влизаме в парламентарни избори, а скоро и в локални, с извънредно ниско равнище на посланичество по места. Ако считаме, че това ще се реши единствено с уставни промени - е, няма да се реши ".

 

По отношение на ценностното положение на Българска социалистическа партия водачът на столичните социалисти зададе поредност от риторични въпроси. " Ако питаме инцидентни жители на улицата, надали някой ще отговори защо се бори Българска социалистическа партия, какви полезности пази. Какво стана със справедливостта, равенството и солидарността? Разбираме ли какво значат те, пазиме ли ги? Говорим за програмно обновяване и това е отлично. Но защо ни е стратегия, когато не я изпълняваме? И в този момент имаме такава, само че по какъв начин тъкмо следваме и осъществяваме програмните императиви за мен е голяма загадка. Българска социалистическа партия постоянно е била програмна партия. А в този момент нито наподобява на програмна, нито на партия ", не спести рецензии Иван Таков.

 

За политическия образ на партията той изрази подозрение, че всички делегати в залата са наясно с непосредствените цели на Българска социалистическа партия. " Искаме ли да управляваме непременно и на каква? Опозиция ли да бъдем и каква? Ако желаеме да управляваме, в името на какво ще го вършим - да бъдем брокери към властта, с цел да трудоустроим дузина приятели, или да работим за същинската смяна на обществото, попита Иван Таков. - Ако ще брокерстваме, не се изисква да сме огромни и мощни, а и положението ни в този момент дава отговор на тази " цел ". Опасявам се, че този път ще ни направи толкоз слаби политически, че и за брокери няма да сме годни. По втората цел - да работим за същинска промяна на обществото е нужна сплотена, мощна социалистическа партия. Сега не сме ".

 

Иван Таков беше безапелационен, че всички в партията би трябвало да одобряват истината за положението на Българска социалистическа партия и да се готвят за следващия слаб резултат на идните предварителни парламентарни избори. " И би трябвало да сме наясно накъде ще тръгнем, съобщи той. - Има два пътя. Първият е да продължим, както до момента. Да насочим цялата си сила в търсене на отговорни. Сигурно е, че ще имаме съществени мотиви да се търси виновност. Ние станахме майстори на това упражнение. Има голям риск вместо да вършим обща и интелигентна акция, да я превърнем в инструмент за опълчване и опрощение на неуспеха. Едните ще кажат: " Провалихме се, тъй като управлението спусна парашутисти в листите ". Другите - че недоволните са саботирали акцията. И едните, и другите ще бъдат прави. Затова дано да приемем, че съгрешихме заедно и да насочим напъните си в смислена посока ".

 

Според Иван Таков вторият вид е рационалният. Лидерът на Българска социалистическа партия - София прикани акцията и изборите да бъдат употребявани, с цел да стартира развой по съживяването на партията и превръщането й в същинска социалистическа партия. " Никой не чака от нас мощен резултат, ние самите не го чакаме, съобщи той. - Затова мисля да използваме тези избори, с цел да свършим неща, които ще работят в стратегически проект ".

 

Иван Таков уточни три стъпки за деяние в тази посока. " Първо - всички да седнем на една маса и да изработим ясна политическа цел пред партията в този миг. Нека всеки да изложи своето виждане и да решим, съобщи той. - Нужна ни е ясна общосподелена цел. Повтарям - обща цел. - А не двама да работят, с цел да станат депутати, трима да работят двамата да не станат депутати, а други четирима въобще да не знаят какво работят. Ако успеем в този почтен разговор, ние имаме основите на един положителен развой ".

 

Втората стъпка, която уточни Иван Таков, е обвързвана с представителството. " За да сме сериозна партия, ние би трябвало да представляваме. Не всеки себе си, не спонсори, а значими обществени групи, уточни ръководителят на Българска социалистическа партия - София. - Да представляваме е друго от това да брокерстваме за властови позиции. Да представляваме значи да пазиме избрани полезности, било то и в съпротива. Да представляваме значи да излезем на открито, да се свържем с хората, да ги слушаме и чуваме, а не да седим в кабинетите и да слушаме хвалебствията на знайни и незнайни душеприказчици. Изборите са чудесна опция да създадем " жива " връзка с хората. Убеден съм, че в случай че това се случи, ще пристигна и положителният резултат ".

 

Третата стъпка визира това да знаем кого представляваме, уточни Иван Таков. " Да сме наясно кои обществени групи представляваме, само че не на хартия, а на процедура, изясни той. - Последните няколко акции бяхме очевидци на повтарящ се сюжет. Единият ден Партията шумно декларира, по какъв начин ще се грижи за " елементарните хора " (каквото и да значи това), а на другия ден още по-тържествено дава обещание на едрия бизнес, че няма да пипа неговите налози ".

 

Лидерът на столичните социалисти акцентира, че българското общество е в обстановка на все по-изострящ се съсловен спор. " Трябва изрично да заемем позиция в този спор. За ползите на едрия капитал сме спокойни - тях има кой да ги съставлява и пази. Но няма кой да пази политически ползите на служащите, дребните бизнесмени, обществено отхвърлените и всички губещи от хиперпазарното общество и страна. Без ясна ценностна и идеологическа физиономия, не е за чудене, че не желаят да ни знаят ", добави той.

 

В края на своето изявление Иван Таков прикани съпартийците си да влязат в идната предизборна акция освен с задачата да реализират добър резултат, а и с концепцията да се свържат с хората, да основават доверие. " Разговорът за виновността е допустимо най-неадекватният метод да създадем това, предизвести той. - От него не се интересува никой различен, с изключение на тези, които го водят. Голямата част от обществото желае България със мощна политическа левица. Аз съм сигурен, че такава ще има - със или без Българска социалистическа партия. От нас зависи кой от двата разновидността ще се случи ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР