Партията Сръбска листа спечели вчерашните местни избори и в четирите

...
Партията Сръбска листа спечели вчерашните местни избори и в четирите
Коментари Харесай

Партията Сръбска листа спечели вчерашните местни избори в северно Косово

Партията Сръбска листа завоюва вчерашните локални избори и в четирите общини в северно Косово, обитаеми най-вече със сърби - Косовска Митровица, Зубин поток, Лепосавич и Звечан, оповестяват белградските вестници. Кандидатите на Сръбската листа завоюваха изборите в конкуренция с Демократическата партия и придвижване Самоопределение. По данни на ЦИК изибрателната интензивност е била 42,42 % от популацията в северните общини и е надхвърлила интензивността на предходните избори с един %.

Косовският президент Хашим Тачи насрочи на 19 май локални избори в четирите северни общини с най-вече сръбско население, чиито кметове подадоха оставки през ноември в символ на митинг против решението на косовското държавно управление да вкара 100-процентови мита за импорт на сръбски артикули, предава Българска телеграфна агенция.

Председателят на Сръбската листа Горан Ракич сподели в диалог по телефона с президента на Сърбия Александър Вучич, че сърбите не честват успеха, защото са очаквали подобен резултат, написа вестник " Данас ".

" Празнуваме единството на сръбския народ и по-силната си връзка с родната страна Сърбия ", сподели Ракич и включи високоговорителя на телефона си, с цел да чуят събралите се жители Вучич, който благодари на всички дали своят вот на изборите в северно Косово, както сподели, " в нашата страна, в нашата Сърбия ". Президентът разгласи, че преди съвещанието на Народното събрание на Сърбия по тематиката Косово, планувано за 27 май, ще се срещне в Белград с представители на косовските сърби, с цел да беседват за бъдещите си дейности.

С всеобщото си присъединяване в изборите сърбите опазиха северно Косово. За тази защита сръбското държавно управление и сръбското население в Косово имат сигурната поддръжка на Русия и на президента Владимир Путин, съобщи външният министър Ивица Дачич за вестник " Курир ". Абсолютната поддръжка на Русия е доказана в редица публични и неофициални срещи, имаше и съответни ходове на публична Москва, които способстваха за това сърбите да останат в Косово, сподели Дачич.

Заместник председателката на Сръбската прогресивна партия и народен представител Мария Обрадович съобщи в изявление за вестник " Блиц ", че парламентарното съвещание на 27 май, отдадено на Косово, ще даде ясна картина на ситуацията в Косово, ще бъде сурова фотография на действителността и ще даде предложение за тежки решения, които по думите й " може да доведат дсо допустимо решение при неподходящи за нас условия ".

Важно е и ръководещите, и опозицията да показват мнението си по тази тематика, сподели тя. " Срамно е да се мълчи в подобен миг. Няма по-добро място за рационални оферти от това съвещание на държавното рпъководство и депутатите ".

Обрадович сподели, че въоръженият отговор за нея не е решение и постоянно ще упорства за дипломация, наблягайки, че проблем в Прищина не е елементарното население, а политиците, които назова " ръководещ хайлайф на военнопрестъпници ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР