Партията “Право и справедливост“ (ПиС) спечели изборите през 2015. Голяма

...
Партията “Право и справедливост“ (ПиС) спечели изборите през 2015. Голяма
Коментари Харесай

Politico: Полша играе на ”Руска рулетка” с ЕС

Партията “Право и правдивост “ (ПиС) завоюва изборите през 2015. Голяма борба на групировката бе съвсем неотложно да поеме надзор над правосъдната система. Подобна политика бе и в основата на късото ръководство на ПиС в интервала 2005-2007 година Партийният водач Ярослав Качински упрекна съдилищата, че подкопават неговата радикална политическа стратегия с подтискащи хрумвания за разделяне на управляващите, които подкопават това, което той вижда като демократично право на неговата партия да ръководи с помощта на извоюваните избори - идея, наречена “правна неспособност “.

В предизборната си стратегия за 2015 година ПиС твърди, че съдилищата са политизирани, корумпирани, неефективни и доминирани от съдии от комунистическата ера и прикани за дълбоки промени в правосъдната система.

Контролът над съдилищата

Една от първите стъпки бе политическата хватка върху Конституционния съд. Вместо да изчакат постоянното пенсиониране на съдиите ПиС и президентът Анджей Дуда отхвърлиха да назначат трима съдии, определени в трибунала, и ги замениха с трима, които се считат за по -близки до ръководещата партия. Това провокира спор с Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европа. Начело на таман този съд сега е персонален другар на Ярослав Качински.

Бомбата, която докара до експлоадирането на спора пристигна от редиците на този висш съд. Магистратите взеха решение, че полската конституция има по-голяма тежест от решенията на Европа.

Критици настояват, че през миналите шест години ПиС и съдружниците на групировката са съумели да подчинят прокуратурата и са разширили въздействието си върху съдилищата като са поели контрола върху органа, който би трябвало да номинира съдии и сътвориха нов дисциплинарен орган във Върховният съд - ход, който Европейски Съюз дефинира като опровержителен си със законите н Брюксел.

Въпреки възходящия напън от страна на брюкселските институции, полското държавно управление натисна педала на газта. И Европа се оказа много беззъба да се опълчи. Дълго време блокът не съумя да направи нещо значително, с цел да се оправи с проблемите с върховенството на закона в Полша. Според отчет на института “Varieties of Democracy” Варшава регистрира максимален спад в спазването на демократичните стандарти.

Какво направи Европейската комисия?

През 2017 година Европейска комисия задейства процедура по член 7, който на процедура лишава правото на глас на държава-членка поради съществено нарушаване на правилата на блока. Но Полша вижда като правилен собствен съдружник Унгария. И двете страни са остро подложени на критика от Европейски Съюз поради неспазването върховенството на закона, а братската прегръдка сред Варшава и Будапеща значи, че Брюксел в никакъв случай няма да получи единодушието, нужно с цел да може тази процедура по член 7 въпреки всичко да влезе в действие.

Битка до край

Небето над Полша поради последните дейности във връзка с правосъдната система обаче няма да е безоблачно. След годините проблеми и редицата решения против Полша от страна на Съда на Европейски Съюз, блокът се разсъни и към този момент разполага с оръжие - 36-те милиарда евро по Плана за възобновяване, нужни на Варшава за справяне с следствията от COVID-19. Тези средства са изключително нужни и на ръководещата партия ПиС, с цел да завоюва идващите избори през 2023 година

За самия Качински обаче въпросът не е единствено в парите, а и във властта. Ако даде на заден ход в този момент под натиска на Европа, политикът рискува да подложи на подозрение образа си на безжалостен бранител на националните ползи на страната. Това би било комфортно за опозицията.

Изглежда, че борбата ще продължи още много дълго време. В момента и двете страни дълбаят, а полето за компромис не е огромно. Полски дипломати разясняват - наподобява Варшава и Брюксел към този момент не играят покер. Играят на съветска рулетка.

превод и редакция: Джесика Вълчева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР