Партията на свободата на Герт Вилдерс (PVV) води в екзитпола

...
Партията на свободата на Герт Вилдерс (PVV) води в екзитпола
Коментари Харесай

Вилдерс: Ще намалим цунамито от бежанци и мигранти

Партията на свободата на Герт Вилдерс (PVV) води в екзитпола на парламентарните избори в Нидерландия, гласи изследването на изследователската организация Ipsos, направено по поръчка на огромните локални радио-телевизионни компания NOS и RTL.


При обновените показания на изборните резултати към 21.30 ч. партията приключва с 35 места, съобщи по-специално NOS. На предходните избори за Камара на представителите през 2021 година тя получи доста по-малко места - 17.

Лявоцентристката коалиция Лейбъристи/Зелени (GroenLinks-PvdA) на Франс Тимерманс има 25 места – също повече от 17-те места на предходните избори.

Управлявалата до неотдавна дясноцентристка Народна партия за независимост и народна власт (VVD) на етническата туркиня Дилан Йешилгьоз печели 24 места (при 34 през 2021 г.).

Дебютиращата центристка партия „ Нов обществен контракт “ NSC на Питър Омцихт остана четвърта с 20 мандата.

Ако бъде доказана дефинитивно, успеха на Вилдерс бележи внезапно клатушкане надясно, което ще бъде гледано с боязън в Брюксел – партията му даде обещание референдум за участието на Нидерландия в Европейски Съюз. Според Агенция Франс Прес резултатът от вота е политическо земетресение, което ще се почувства надалеч оттатък границите на страната.

Макар Вилдерс да победи в екзитпола, не е ясно зали ще успее да събере нужната поддръжка за задоволително необятна коалиция, която да образува работещо държавно управление. Всички водачи на другите три водещи партии обявиха, че няма да вземат участие в коалиция, ръководена от Вилдерс.

" Призовавам партиите. Досега бяхме в акция. Сега акцията завърши и гласоподавателите се изрекоха. Сега ще би трябвало да търсим съглашения между тях. С прелестната позиция от 35 места, Партията на свободата към този момент не може да бъде пренебрегната “, съобщи той.

Миграцията беше основната тематика на акцията и неговата твърдолинейна позиция, в това число затваряне на границите и депортиране на незаконни имигранти, наподобява е отекнала измежду холандските гласоподаватели. „ Холандците се надяват, че хората могат да си върнат страната и че ние ще подсигуряваме намаляването на цунамито от търсещи леговище и имиграция “, зарече се Вилдерс. Кейт Паркър от отдела за разузнаване на Economist сподели, че това ще докара до „ конституционна задънена улица “ в петата по величина стопанска система в Европейски Съюз.

Nexit

Вилдерс е прочут като " холандския Тръмп ", частично поради боядисаната си обратно прическа, която наподобява на някогашния президент на Съединени американски щати, само че също по този начин и поради изявленията си против имигранти и мюсюлмани. Наричайки на мароканците " сган " и провеждайки на състезания за карикатури на пророка Мохамед, Вилдерс построи кариера от самопровъзгласената си задача да спре " ислямската инвазия " на Запада. По време на акцията той се опита да смекчи посланието си, като сподели, че може да остави някои от по-резките си възгледи за исляма „ във фризера “. Той акцентира, че ще бъде министър-председател за всички, „ без значение от тяхната вяра, генезис, пол или каквото и да е “, настоявайки, че рецесията с разноските за живот е по-голям приоритет. Но както съперниците му в никакъв случай не се уморяваха да акцентират, манифестът на неговата партия демонстрира друго. С присъщата за Вилдерс изразителност манифестът гласи: „ Търсещите леговище се хранят с възхитителни безвъзмездни бюфети на круизни кораби, до момента в който холандските фамилии би трябвало да понижат питателните артикули “.

Програмата предлага възбрана на ислямските учебни заведения, Корана и джамиите. Забрадките ще бъдат неразрешени в държавните здания. „ Холандия не е ислямска страна “, се прибавя в него. Ще се организира " обвързващ референдум " за " Nexit " (Некзит) – Нидерландия да напусне Европейски Съюз.

Партията на свободата приканва също за „ неотложно прекъсване “ на помощта за развиване.

Във външната политика паралелите с Тръмп бяха ясни. „ Холандия преди всичко “, тръбеше манифестът. Партията ще реалокира холандското посолство в Йерусалим, с цел да поддържа Израел, " непосредствен другар и единствената същинска народна власт в Близкия изток ".

" Аз съм нападнат "

Вилдерс остава непослушен макар нарушаванията на закона и смъртните закани, поради които той е под непрекъсната полицейска отбрана от 2004 година насам. „ Не скърбя, че се борих за независимост “, сподели Вилдерс пред AFP в изявление преди изборите през 2021 година „ Разбира се, че заемам позиция. Аз съм нападнат, моята страна е атакувана “.

Той беше приет за отговорен в дискриминация през 2016 година поради мнения, които направи против мароканци, живеещи в Холандия, и преди този момент оприличи Корана на „ Майн Кампф “ на Адолф Хитлер. По думите му и двете книги би трябвало да бъдат неразрешени. Той беше заставен да отсрочи проектите за конкурс за карикатури на пророка Мохамед през 2018 година, откакто получи смъртни закани.

Вилдерс се състезаваше в шестите си избори, като беше покрай това да направи зашеметяващо отчаяние повече от един път. „ Когато напуснах остарялата си партия (VVD)... споделих, че един ден ще станем най-голямата партия “, сподели Вилдерс пред кореспонденти, до момента в който гласуваше. Ако екзитполовете се потвърдят, неговата десетилетна прогноза наподобява се е сбъднала. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР