Партията на Меглена Кунева официално яхва вълната на зелените протести

...
Партията на Меглена Кунева официално яхва вълната на зелените протести
Коментари Харесай

Кунева яхва зелените протести

Партията на Меглена Кунева публично яхва вълната на зелените митинги против държавното управление – това излиза наяве от интензивността на партията и нейния водач във фейсбук. Вече две седмици „ Движение България на жителите “ предава онлайн митингите от формалната си фейсбук страница, а водачът Димитър Делчев и цялото партийно управление маршируват по жълтите павета с апели за оставка на държавното управление и досегашния им съдружен сътрудник и шеф – Бойко Борисов.

Включването на куневистите в зелените митинги е ясна молба те да бъдат признати в лагера на обвинения Иво Прокопиев, паралелно с „ Да, България “ и ДСБ. Странното е, че ДБГ продължава да членува в Реформаторския блок, където останалите партии са по-скоро на диаметрално-противоположната позиция по въпросите за развиването на планинския туризъм в България. В края на декември водачът на Съюз на демократичните сили Божидар Лукарски съобщи безапелационна поддръжка за построяването на втори кабинков въжен превоз в Банско и неведнъж подлага на критика партия Зелените и обръчите компании и НПО-та към нея като социалистически и леви формирания. На 11 януари Съюз на демократичните сили излиза и с декларация, призоваваща държавното управление да одобри в най-кратки периоди обновения проект за ръководство на естествен парк „ Витоша “, който отстранява възбраните за рационализация на лифтовете и оборудванията в планината. Петър Москов отиде още по-далеч, акцентирайки, че който има вяра в тезата за застрояване на 150 кв. км. в Пирин (1875 броя писти по негови сметки) е с психологично заболяване и назова зелените – новите комунисти. От партията на Светльо Витков – Глас Народен – също по-скоро поддържат развиването на планинския туризъм. „ Петлите “ са в основата на работната група към общинския съвет на София, която през последните две години проучваше проблема „ Витоша “ и излезе с решение за актуализация на проекта за ръководство на парка.

Разнобоят по тематиката в Реформаторския блок е явен и сигурно не лежи на противоречие по съответни въпроси. Докато Лукарски, Москов и Витков заемат съответни позиции по зелените проблеми, куневистите не са изразили никакви характерни рецензии, въпроси или несъгласия – просто политически се причисляват към партиите на Прокопиев.

Излизането на ДБГ от Реформаторския блок явно е единствено въпрос на време, само че вероятностите пред партията на Кунева в различния лагер не са положителни. След излизането от властта, ДБГ остана без държавна дотация, официално без водача си Кунева, без евродепутати, без медии и с залитащи към ръководещите кметове. В същото време, „ Да, България “ и ДСБ разполагат с евродепутата Светослав Малинов, с де факто неограничения финансов и медиен запас на Иво Прокопиев и мощна поддръжка от мрежата псевдо зелени НПО-та.

За да бъде призната от Прокопиев, ДБГ би трябвало да изтъргува нещо – а сега наподобява няма нищо, с изключение на кметовете на Плевен и Добрич. Дали те ще се съгласят да бъдат изтъргувани против влизане на ДБГ в лагера на „ Да, България “ и ДСБ, обаче, е напълно различен въпрос – изключително от позиция на Йордан Йорданов в Добрич. Младият кмет работи сполучливо с централната власт, получи голяма финансова поддръжка за построяването на ВиК цикъла в града и е извънредно подозрително дали ще се съгласи да премине във фанатична съпротива на ръководещата дясно-консервативна коалиция ГЕРБ-Обединени патриоти. Кметът на Плевен Спартански е един от най-верните хора на Найден Зеленогорски, само че и при него е мъчно да се забележи кой знае каква твърда опозиционна линия. Местният общински съвет е мощно разграничен и кметът има потребност от поддръжката на патриотите и ГЕРБ, с цел да ръководи. Ако общинските съветници на реформаторите стартират да гласоподават против тези на ГЕРБ и Обединени патриоти, то кметската власт в Плевен просто ще блокира.

Стокхолмският синдром – да те изнасилят
два пъти политически


Дори и ДБГ да успее да изтъргува няколко публични поръчки в Добрич и Плевен, които да бъдат извоювани от близки до Иво Прокопиев компании, бъдещото партньорство сред финансовия и медиен олигарх и останките от структурите на Кунева наподобява по-скоро като общуване на сериен изнасилвач и изнасилена жена, в сравнение с равностойни политически и стопански субекти.

Листите на “Да, България ” и ДСБ за идните европейски избори наподобяват към този момент подредени – първи и втори ще са Светослав Малинов и Стефан Тафров, въпреки Радан Кънев също да предявява искания за първото място. Място тук за куневисти няма – най-вече да им дадат третото неизбираемо място. Подобна е и обстановката и при листите за народни представители при възможни предварителни парламентарни избори. Челните места в софийските региони ще са окупирани от “Да, България ” и ДСБ, като за Кунева най-вече да останат неизбираеми листи в регионални градове като Благоевград и Плевен.

Цялата обстановка е още по-странна, защото точно машинациите на Прокопиев извадиха Кунева от властта и унищожиха Реформаторския блок. След сходно оскърбление, някогашната еврокомисарка би трябвало да е изключително обезверена, с цел да пристане за повторно на кръга „ Капитал ”. Все отново, в медицината за това държание си има определение – „ Стокхолмски синдром ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР