Партията на бившия премиер Силвио Берлускони - Напред, Италия, е

...
Партията на бившия премиер Силвио Берлускони - Напред, Италия, е
Коментари Харесай

Берлускони застана на страната на президента в разрастващата се политическа криза

Партията на някогашния министър председател Силвио Берлускони - " Напред, Италия ", е подготвена да поддържа президента Серджо Матарела и предложенията му за излаз от политическата рецесия. Това заяви през днешния ден телевизия " РАИ нюз 24 ", като се базира на източници, близки до политика, съобщи ТАСС.

Берлускони се разгласи в поддръжка на Матарела, откакто юристът Джузепе Конте отхвърли да оглави съдружно държавно управление на Движението " Пет звезди " и Лигата поради несъгласието на президента да одобри номинирания от него претендент за поста министър на стопанската система.

" На първо място би трябвало да се съблюдават ползите на италианските инвеститори, както сподели президентът ", разяснява Берлускони. Предложението на политически партии, в това число Движението " Пет звезди " и Лигата, за импийчмънт на Матарела заради държавна измяна съгласно Берлускони е " безконтролно ".

Матарела вика през днешния ден на диалог някогашния върховен чиновник на Международния валутен фонд Карло Котарели и това породи догатки, че той ще получи предложение да сформира техническо държавно управление.

Матарела сподели, че скоро ще вземе решение за привикване на предварителни избори, като вземе поради условията на политическите сили и се съветва с Народното събрание.

Председателката на горната парламентарна камара Мария Елизабета Алберти Казелати, една от най-близките съратнички на Берлускони, предвижда, че бъдещите избори ще се състоят най-рано през октомври. Според нея преди вота Народното събрание би трябвало да промени изборното законодателство.

" Държавен прелом "

Политическата рецесия в Италия след неуспеха на опитите да се образува " държавно управление на измененията " е държавен прелом, провеждан под напън от Европейски Съюз. Това мнение изрази през днешния ден водачът на френската партия " Национален фронт " Марин Льо Пен.

" Европейският съюз и финансовите пазари за следващ път конфискуват демокрацията. Онова, което става в Италия, е държавен прелом, нахлуване против италианския народ от страна на нелегитимни институции. На фона на сходно отказване на демокрацията в цяла Европа нараства националният яд! ", написа тя в " Туитър ".

По-рано Льо Пен нееднократно е подкрепяла партиите Движение " Пет звезди " и Лигата, идеологически близки до Националния фронт, отбелязва ТАСС. По думите й успеха на тези политически сили в Италия е отворила " страхотни вероятности " за национално насочените партии в цяла Европа. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР