Партията на бившия премиер на Словакия Роберт Фицо “Смер спечели

...
Партията на бившия премиер на Словакия Роберт Фицо “Смер спечели
Коментари Харесай

Партията на бившия премиер на Словакия Фицо победи на парламентарните избори

Партията на някогашния министър председател на Словакия Роберт Фицо “Смер ” завоюва парламентарните избори с 22,94% от гласовете, заяви ръководителят на Държавната комисия за избори и надзор върху финансирането на политическите партии Ладислав Ороз.

Второ място заема демократичната и проевропейска партия “Прогресивна Словакия ” със 17,96% от гласовете, трето място заема социалдемократическата партия “Глас ”, която е подкрепена от 14,7 % от гласоподавателите.

Преди това Фицо обществено се опълчи на поддръжката за Киев и осъди Запада за „ разстилането на аления килим “ за украинските националисти. Той също по този начин съобщи, че заради помощта на украинските въоръжени сили словашката войска е в плачевно положение - не е останала бойна авиация и системи за противовъздушна защита. Днес Фицо сподели, че в случай че партията “Смер ” успее да сформира държавно управление, тя ще постави всички старания за започване на мирни договаряния в Украйна.

В събота се организираха изключителни избори за парламент на Словакия. В тях бяха позволени до присъединяване 25 политически сдружения: 24 партии и една коалиция. За да влязат в Народното събрание, партиите би трябвало да получат минимум пет % от гласовете, а обединенията би трябвало да получат минимум седем.

Според данните от екзитпола на организация “Фокус ” се очакваше да завоюва демократичната и проевропейска партия “Прогресивна Словакия ”, водена от 39-годишния Михал Симечка. След преброяването на гласовете в множеството секции обаче тя е на второ място със 17,96 %. Партия " Глас " затваря тройката с 14,7 на 100 от гласовете.

За да сформира държавно управление, “Смер ” би трябвало да получи поддръжката на най-малко 76 депутати от 150. След изборите Фицо обезпечи 42 места в Народното събрание за своята партия. Политикът може да се коалира с " Глас ", която сега има 27 места. Той се оглавява от някогашния министър-председател на Словакия, 47-годишният Петер Пелегрини, който преди този момент беше член на “Смер ”. Дори обединяването на двете партии обаче няма да е задоволително за основаване на пълноценна коалиция.

Според локалните политолози може да възникне обстановка, при която нито една от партиите да не получи болшинство в Народното събрание. В този случай е допустимо Словакия да се изправи още веднъж пред избори след няколко месеца.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР