Партията Junts би била готова да оттегли подкрепата си от

...
Партията Junts би била готова да оттегли подкрепата си от
Коментари Харесай

Пучдемон предупреди, че е готов да свали испанския премиер Санчес

Партията Junts би била подготвена да отдръпна поддръжката си от държавното управление на испанския министър председател Педро Санчес , в случай че „ няма задоволителен прогрес “ в договарянията за самостоятелност на Каталуния. Това съобщи нейният водач Карлес Пучдемон, представен от „ Politico “.

В свое изявление пред „ Brussels Playbook “ в коридорите на церемония вечерята на „ Politico “ във вторник вечерта, Пучдемон посочи, че неговите седем депутати от Junts, които са сключили договорка за поддръжка на държавното управление на Санчес по-рано този месец в подмяна на прошка за всички, забъркани в провалената с референдум каталунска самостоятелност от 2017 година, ще бъде отворен за работа с консервативната Народна партия за събаряне на Санчес по средата на мандата .

Junts би обмислила избор на съмнение към държавното управление на Санчес, в случай че може да се споразумее с Народната партия за самостоятелен министър-председател, който да размени социалиста, разяснява Пучдемон и посочи:

„ Но за това Народна партия би трябвало да направи крачка към нас … те не могат да продължат да се отнасят с мен като с терорист. “

Народната партия завоюва най-вече гласове на изборите в Испания през юли, само че не съумя да сформира държавно управление. Попитан какво мисли за мненията на Пучдемон в сряда, водачът на Народната партия Алберто Нуньес Фейхоо изглеждаше запазен по отношение на вероятно обвързване, като сподели на испанските медии, че не може да одобри изискванията на Junts и изясни за какво:

„ Те са противозаконни и опонират на конституцията и равенството на испанци “.

„ Не съм трансформирал позицията си “ , увери Фейхоо и добави:

„ Не мога да приема това, което Санчес одобри. “

Във вторник вечерта Пучдемон показа евентуалното съглашение сред Junts и Народна партия на шефа на Европейската национална партия Манфред Вебер – откакто и двамата бяха посочени в годишния лист на „ Politico “ с 28-те най-влиятелни хора в Европа. Народна партия е член на общоевропейската група на ЕНП на Вебер.

Групата на Вебер прикани Европейската комисия да оцени дали изискванията на съглашението сред Санчес и Junts са в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз . В подмяна на включването на депутати от Junts в новото държавно управление на Санчес, социалистите се съгласиха да проучат хипотетичните случаи на „ закон “ – потребление на правни системи и институции за нанасяне на вреди или делегитимиране на съперници – против каталунските сепаратисти .

В изказване ЕНП твърди, че някои от изискванията на договорката „ намерено нарушават върховенството на закона “.

„ Те включват въвеждането на правилото на правда във всички правосъдни решения, което отваря вратата за парламентарна интервенция в правосъдната система. “

Попитан за разногласието по отношение на „ правото “, който провокира рецензии от асоциациите на испанските съдии , както и от Брюксел, Пучдемон разяснява, че това е предизвестие към тези съдии и политици, които съгласно него са надвишили пълномощията си .

„ Терминът „ закон “ е като главата на коня в „ Кръстникът “ – това е предизвестие, че приказваме съществено “ , сподели Пучдемон , който напусна Испания след референдума от 2017 година и отиде в самоизгнание в Белгия , където е в този момент е член на Европейския парламент.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР