Партията “Грузинска мечта, която управлява вече близо 12 години, настоява

...
Партията “Грузинска мечта, която управлява вече близо 12 години, настоява
Коментари Харесай

Чуждестранни агенти ли са НПО-ата получаващи пари от ЕС и САЩ и защо в Грузия избухнаха големи протести

Партията “Грузинска фантазия ”, която ръководи към този момент близо 12 години, упорства за нуждата от уравновесени връзки сред Изтока и Запада

Грузинският парламент одобри през вчерашния ден на първо четене противоречивия законопроект " за задграничните сътрудници “. Гласуването беше бойкотирано от опозицията, а текстът беше утвърден единствено с гласовете на ръководещата партия „ Грузинска фантазия “, предадоха международните организации. 

За да влезе в действие законопроектът би трябвало да бъде подложен на гласоподаване още два пъти, а прозападната президентка на страната Саломе Зурабишвили към този момент сподели, че ще му наложи несъгласие. 

По време на дебатите в Народното събрание хиляди хора стачкуваха в продължение на няколко дни. Ситуацията ескалира във вторник, когато се наложи полицията за битка с безредиците да употребява пикантен спрей, с цел да разпръсне стачкуващите, предаде Ройтерс. 

Преди това се стигна и до пердах в Народното събрание, откакто депутатът от опозиционната партия „ Граждани “ Александър Елисашвили удари по главата секретаря на ръководещата партия „ Грузинска фантазия “ – Мамука Мдинарадзе, до момента в който той отговаряше на въпроси на депутати по време на съвещание на парламентарната комисия по правни въпроси. Към битката се причислиха и други депутати, а съвещанието на комисията беше прекратено. 

Как и за какво се стигна до всичко това?

През март предходната година популистката администрация на ръководещата партия „ Грузинска фантазия “ беше принудена да се откаже от съвсем еднакъв законопроект за „ задграничните сътрудници “ след улични митинги, при които полицията за битка с безредиците влезе в конфликти с стачкуващите, припомня „ Политико “.

Докато множеството грузинци смятаха, че драмата с „ задграничния сътрудник “ към този момент е зад тила им, година след обещанието на партията да отдръпна предложенията си „ абсолютно “, тя още веднъж ги внесе в Народното събрание за гласоподаване. 

Тазгодишният законопроект е еднакъв с миналогодишния, като се изключи една смяна: терминът " задграничен сътрудник " е сменен с по-заобиколния " организация, преследваща ползите на непозната мощ ", пише „ Свободна Европа “. 

Текстът планува организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да бъдат задължени да се записват като „ организации, представляващи ползите на задгранична мощ “, като в противоположен случай са застрашени от санкции.

Секторът на неправителствените организации в Грузия е мощно подвластен от финансиране от западни държавни управления и институции, а няколко от организациите са непрекъснат бодил в очите на “Грузинска фантазия ”, отбелязва изданието. Служители на ръководещата партия също по този начин настояват, че самите опозиционни политици, посредством свързани с тях неправителствени организации, са индиректно финансирани от Запада. 

„ Виждаме по какъв начин притокът на непрозрачни пари се усилва в навечерието на изборите в Грузия и по-голямата част от тези средства са ориентирани към поддръжка на радикални партии, радикални Неправителствени организации и радикални пропагандистки медии “, се споделя в изказване на партията, съпътстващо повторното внасяне на законопроекта. 

Кой се опълчва на този закон?

Партийните водачи от „ Грузинска фантазия “ се пробваха да заглушат рецензиите, като показаха, че доста други страни, в това число демократични, имат закони, изискващи бистрота за задгранично финансиране. Те упорстват, че текстът е заимствуван от американското законодателство, само че грузинската съпротива продължи да го назовава " съветски закон ", защото го съпоставя със подобен закон в Русия, употребен от Кремъл за потушаване на несъгласието, написа “Свободна Европа ”. В Русия стотици публицисти, политици, организации за отбрана на правата, екологични групи, мрежи за поддръжка на ЛГБТК общността и други са посочени като " задгранични сътрудници ", задължавайки ги да се етикетират като такива всякога, когато разгласяват нещо в обществените мрежи или на други места. Използването на термина „ задграничен сътрудник “, което носи подстрекателство за шпиониране, се употребява за основаване на атмосфера на съмнение към хора и организации, които управляващите желаят да показват като подривни, разяснява швейцарското издание  “Суисинфо ”.

Грузинската президентка Саломе Зурабишвили, чест критик на “Грузинска фантазия ”, написа в обществената платформа “Екс ”, че стремежът към приемане на закона от ръководещите е провокация и съветска тактика за дестабилизация. 

Пред Ройтерс Ника Мелия, изтъкнат опозиционен политик, сподели, че държавното управление е в „ сговор “ с съветския президент Владимир Путин и дефинира приемането на този закон като опасност за независимостта на Грузия. 

„ Това, което мога да кажа несъмнено, е, че грузинците и грузинската воля не могат да бъдат победени “, сподели той. " Няма късмет. Грузинският интерес ще надделее над съветския интерес ", добави Мелия. 

„ Днес съм даже по-ядосана, в сравнение с бях предходната година “, сподели пред “Политико ” Нана Малашхия, грузинката, която доби популярност предходната година, откакто фотографията ѝ, на която развява знамето на Европейски Съюз под прицела на водно оръдие, обиколи международните медии.

„ Готова съм да направя каквото е належащо, само че няма връщане обратно. Съдбата на тази страна виси на косъм – или да се върнем в съветската орбита, или да продължим по пътя на европейската интеграция. Готова съм ", акцентира тя. 

Застрашена ли е евроинтеграцията на Грузия

През декември 2023 година Грузия получи покана за започване на договаряния за участие в Европейския съюз. Затова приемането на този закон в този момент освен беше неодобрен от Брюксел като ограничение на словото и медиите, само че даже беше наименуван тенденциозен бойкот към европейските желания на страната, означи “Свободна Европа ”.

В свое изказване Европейският съюз изрази " сериозна угриженост " по отношение на повторното подлагане на текстовете за гласоподаване от Народното събрание в Тбилиси. „ Прозрачността не би трябвало да се употребява като инструмент за ограничение на потенциала на гражданското общество да работи свободно “, се споделя в него.

„ Европейският съвет даде статут на претендент на Грузия при изискване, че би трябвало да бъдат подхванати редица стъпки. Сред тях са обезпечаване на независимост на събиране и изложение, и консултиране и ангажиране с гражданското общество, което разрешава тяхното значимо присъединяване в законодателни и политически процеси и подсигурява, че могат да работят свободно “, сподели пред “Политико ” представител на Европейската комисия, поискал анонимност.

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър също уточни, че Вашингтон е „ надълбоко смутен от този закон “ и „ поддържа правото на всеки... на независимост на изложение и независимост на словото “. 

Според съперниците на държавното управление, участието в Европейски Съюз е неприятна вест за “Грузинска фантазия ”, която съгласно тях не желае да разстрои връзките си с Москва, като поеме прозападен политически курс. Те също по този начин означават, че елитите на Грузия се притесняват, че ползите им могат да бъдат накърнени, в случай че бъдат осъществени желаните от Европейски Съюз правосъдни промени и отчетност.

Затова неотдавна възкресеният законопроект за прозрачността на задграничното въздействие е повече от всичко артикул на локалната битка в Грузия за политическа власт, разяснява “Свободна Европа ”. И завръщането му предвещава нов припадък на вътрешни политически битки, по-остър напън върху съперниците на държавното управление и още по-голям стрес върху все по-крехките връзки на Тбилиси със западните му сътрудници, написа изданието. 

„ Правителството желае да остане на власт, тъй че те ускориха заглушаването на сериозните гласове, изключително след съветското навлизане в Украйна. Те поставят етикет на публицистите като врагове на народа, по този начин желаят обществото да ни вижда “, сподели журналистката Лика Закашвили, съоснователка на самостоятелното онлайн издание  “Публика “, която беше измежду протестиращите и тази седмица, и предходната година.

Русия от своя страна твърди, че желае „ непоклатимост и предсказуемост “ в Грузия, само че отхвърля да е упражнявала напън върху съседката си да вкара закона. Кремъл споделя, че е неуместно съперниците му да го показват като съветски план. Говорителят на съветския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков, уточни, че обстановката в Грузия се употребява за „ провокиране на антируски настроения “ и че Кремъл следи деликатно развиването в страната, цитира го “Суисинфо ”.

Пътят на Грузия

Грузия, страна с население от 3,7 милиона души, която до 1991 година беше ръководена от Москва като част от Съветския съюз, стои на кръстопът в своите интернационалните връзки. 

Сега управляващите в Кремъл са мощно непопулярни измежду грузинското население, поради поддръжката им за отцепническите райони Абхазия и Южна Осетия, за които Русия води война и завоюва къса война с Грузия през 2008 година

Въпреки че държавното управление в Тбилиси се разгласи за прозападно, то отхвърли да наложи наказания на Москва поради войната в Украйна, като вместо това възвърне директните транспортни връзки с Русия, разгневявайки проукраинското грузинско общество, написа “Суисинфо ”. 

Последните митинги акцентират задълбочаването на разделянето във към този момент поляризираната страна, изправяйки ръководещата партия против опозицията, огромна част от гражданското общество и президентката на страната. 

В интернационален проект Грузия заема стратегическа позиция до Русия, Турция, Армения и Азербайджан в район, кръстосан от нефтопроводи и газопроводи и граничещ с Черно море. Подобно на Украйна, тя се оказа притисната сред Русия и Запада след разпадането на Съветския съюз и даже води война с Москва, макар че боевете продължиха единствено пет дни. 

И на Грузия, както и на Украйна е дадено вероятно участие в НАТО. Западът следи дали Тбилиси ще се върне в орбитата на Москва или ще отхвърли съветското въздействие – и дали това може да стане, без да бъде провокиран спомагателен спор.

Партията “Грузинска фантазия ”, която ръководи към този момент близо 12 години, упорства за нуждата от уравновесени връзки сред Изтока и Запада. Критиците обаче означават, че създателят на групировката, олигархът Бидзина Иванишвили, е натрупал своето положение в Русия и е култивирал другарски връзки с Кремъл, за разлика от предходните грузински държавни управления. Затова апелите на Брюксел за „ деолигархизация “ на страната, тълкувани значително като означаващи ограничение на властта на Иванишвили, остават нечути, отбелязва " Суисинфо ".

Превод: БТА
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР