Партията Граждански договор на досегашния премиер на Армения Никол Пашинян

...
Партията Граждански договор на досегашния премиер на Армения Никол Пашинян
Коментари Харесай

Партията на Никол Пашинян печели парламентарните избори в Армения

Партията Граждански контракт на досегашния министър председател на Армения Никол Пашинян печели предварителните парламентарни избори в страната, съобщи Франс прес, като се базира на цялостните резултати от вота, оповестени през днешния ден от Централната изборна комисия.

Според тях партията на Пашинян получава 53,9 % от гласовете. Доста по-назад остава предизборният блок Алианс Армения на някогашния арменски президент Роберт Кочарян. Той има едвам 21 %, осведоми Българска телеграфна агенция.

В навечерието на изборите социологическите изследвания посочваха, че битката сред двете обединения ще е оспорвана, само че това не се оказа правилно.

Много наблюдаващи обаче се притесняват, че може да се стигне до митинги и даже до безредици след оповестението на резултатите от вота, последвал една яростна предизборна акция, поляризирала обществото няколко месеца след тежкото проваляне на Армения от Азербайджан в спора за Нагорни Карабах.

Още преди оповестението на финалните резултати от изборите Пашинян разгласи победа, а съперникът му Кочарян сподели, че е имало авансово планувани фалшификации на изборите и заплаши с непризнаване на резултатите от вота.

Бившият публицист Пашинян пристигна на власт преди три години след мирна гражданска война против остарелия подкупен политически хайлайф в Армения. Но известността му пострада от провалянето на Ереван във войната за Нагорни Карабах през предходната есен. След 6 седмици на сражения и над 6500 починали Армения реши да отстъпи значими територии на съперника си. Това проваляне бе възприето от арменците като национално оскърбление и те приканиха за предварителни избори. Накрая Пашинян бе заставен да ги насрочи с вярата, че ще може да укрепи легитимността си.

На предходните избори през 2018 година Пашинян и неговата партия получиха над 70 %, а в този момент се надяваха на към 60 %.

Противникът на Пашинян - Кочарян, измежду чиито другари попада и Владимир Путин, не престана на подлага на критика некомпетентността на държавното управление и да се показва като умел властник по време на предизборната акция.

Кочарян беше президент от 1998 година до 2008 година Но беше упрекнат в предишното за изборни измами и бе обект на следствие за корупция.

На изборите в този момент изборната интензивност беше 49,8 %, което е с към % повече спрямо вота от 2018 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР