Партия Зелено движение, която е част от Демократична България, сваля

...
Партия Зелено движение, която е част от Демократична България, сваля
Коментари Харесай

ЗАРАДИ БЕЗДЕЙСТВИЕ: Зелено движение сваля доверието си от екоминистъра Юлиян Попов

Партия " Зелено придвижване ", която е част от " Демократична България ", смъква доверието си от министъра на околната среда и водите Юлиян Попов.
Считаме, че министър Юлиян Попов не е задоволително упорит в промените на бранш “Околна среда” и не реализира действителни резултати, които да подобрят качеството на средата за живот на българите, обявиха от " Зелено придвижване ".
Българската околна среда, българските жители и българската природа се нуждаят от министър, който да предприеме бързи и ефикасни положителни промени на националните политики за околна среда и климат, каквито за жалост липсват през последните шест месеца, показват още от партията.
Ето и цялостния текст на позицията на " Зелено придвижване ":
На 6 декември 2023 година кабинетът Денков приключи първите шест месеца от своето ръководство. Зелено придвижване, като партия подкрепила кабинета, прави оценка като подобаващ миг да оцени свършеното от него в областите, в които политическата ни партия работи и има начинания.
Политическа партия “Зелено движение” регистрира сериозна загуба на движение в промените на бранш “Околна среда и промени в климата”. Част “Околна среда и води” на държавната стратегия бе заложена без огромни упоритости и с отсрочване във времето на дребното включени от предизборната стратегия на ПП-ДБ промени и промени. За миналите шест месеца бе призната Националната тактика по околна среда, оповестени предпазени зони и територии, избрани границите на водния обект Боянско тресавище, обезпечен павилион и присъединяване в Световната среща за климата в Дубай, само че с това се изчерпват обществените резултати от работа на министерството. В същото време Министерство на околната среда и водите пропусна да прояви интензивност в необятен кръг тематики от неговите отговорности и отговорности като:
1. Приетата пътна карта за климатична индиферентност остава само политическа декларация без междинните си цели.
2. Приетият по предложение на Министерство на околната среда и водите ЗИД на Закона за биологичното многообразие отсрочи използването на консервационни и превантивни ограничения в предпазените зони от Натура 2000 мрежата след 2028 година, което е нарушаване на европейските наставления и в допълнение ще утежни ситуацията на България по едно течащо дело за неизпълнението им пред Съда на Европейски Съюз и във втора настояща наказателна процедура.
3. Отказа да предприеме основни дейности за запазване на биологичното многообразие, залегнали в ПВУ, в това число: Възстановяване на 30 000 ha широколистни гори на мястото на съхнещите иглолистни култури; Възстановяване на 100 ha изгорели или изсъхнали гори; Създаване на 80 ha нови полезащитни пояси; Създаване на 10 ha нови крайречни гори; Изграждане на 30 автоматизирани станции за наблюдаване и ранно разкриване на горски пожари; Създаване на една нова и възобновяване на 6 повредени влажни зони, включително Драгоманското, Алдомировско, Байкалско и Калимошко блатa, Остров Вардим, Чаирските езера и торфищата на Витоша; Премахване на миграционни бариери за рибите в речни сектори с обща дължина от 400 km; Изкупуване на 285 ha парцели частна благосъстоятелност за възобновяване на основни за климата екосистеми; Създаване на консервационни стратегии за локални типове, в това число центрове за бедстващи животни в три зоопарка; съоръжение на 5 зоопарка за просветителни програми; Изграждане на единна обществена осведомителна система за горите; Провеждане на 2700 образования на деца и възпитаници за смисъла на горите и биоразнообразието.
4. Отказа да предприеме основни дейности в ръководството на водите, в това число залегнали в плана на ПВУ, като основаване на национална мониторингова система за премерване на количествата на водите, в това число доставка на 10 метеорологични радари, 129 метеорологични и 376 хидроложки станции, системи за премерване в действително време на равнището на язовирите, конфискуваните и заустени водни количества от реките и екологичния отток в тях.
5. Проектите за нови Планове за ръководство на риска от наводнения (ПУРН) са с по-лошо качество от предходните, като основни ограничения за попречване риска и понижаване на вредите от наводнения са изключени от тези документи (напр. възбраната за сеч на крайбрежна растителност по реките). Въпреки трагичните вреди и погубените човешки животи край Царево и Аспарухово, не са планувани никакви ограничения против засипването и застрояването на речни корита с непостоянна оводненост или строителството в заливните речни тераси; няма ограничения против понижаване на проводимостта на речните корита в резултат на хидроинженерни уреди, като мостове, да вземем за пример. Част от ограниченията звучат несъмнено ненаучно и са неприятен превод от британски език. Намираме за неверно ПУРН да откаже да планува ограничения в обсега на наводненията в Царево и Карловско и да ги отсрочва за идващият проект. Противно на предложенията на заинтригуваната общност, поречието на Стряма край селата Богдан, Слатина и Каравелово не е включено измежду регионите със забележителен евентуален риск от наводнения. Същевременно, екологичната оценка (ЕО) и оценката на съгласуемост (ОСВ) на ПУРН не разпознават основни пропуски в тях и не вкарват нужните ограничения за повишение на качеството им. Нещо повече, на 01.12.2023 година, в петък-вечер, министърът на околната среда и водите издаде решения за допускане на авансово осъществяване на мнение по Европейска общност, с което са съгласувани ПУРН. Тези решения на министър Юлиян Попов дава опция Министерски съвет да утвърди стратегически документ с доста ниско качество, като компрометира инструментите за бъдещото ръководство на риска от наводнения в страната и е причина за нови наказателни процедури от страна на Европейска комисия. Най-лошото е, че това решение затваря опцията да се усъвършенства ПУРН.
6. Новите ПУРБ (2022-2027) към момента не са оповестени за публично разискване, нито са показани подкрепящи ги документи, като методиката за най-малък позволен отток, или оценката на екологичното положение на водните тела. За тези документи занапред ще се организират процедури за Европейска общност и ОСВ по Закон за опазване на околната среда и Закон за биологичното разнообразие, което значи, че настоящата наказателна процедура за забавянето на ПУРН и ПУРБ ще продължи и бързането с приемането на фалшив ПУРН е лишено от учредения.
7. Редица реки бяха отровени през последните месеци (Боянска, Чепинска, Шаварница, Бели Лом, Девинска, Черна, Малък Искър, Марица, Ботуня, Янтра и др.). Дори при определяне на причинителя, структурите на Министерство на околната среда и водите не започват процедури за използване на ЗОПОЕЩ и не предизвикват оценка на негативните въздействия върху речните екосистеми. Вместо да предпишат съответни възстановителни ограничения, постоянно предлагат нездравословни за екосистемата, незаконни зарибявания с чуждоземни типове пъстърва (напр. по река Девинска), или пък преднамерено прикриват виновността на Водноелектрическа централа (напр. изпускането на утайки от задбаражното езеро в р. Черна).
8. Липса на самодейни дейности по отношение на наказателните процедури против България в бранш “Околна среда”. Завършването на стъпките, подхванати от кабинета Петков, не е задоволително, с цел да се затворят тези процедури. Министерство на околната среда и водите продължава да декларира, че в България няма случаи на липса на транспозиция на европейското законодателство, без значение че са дейни няколкото наказателни процедури в тази област.
9. Прикриване на аргументите за наводнението в община Царево, криещи се в огромни дефицити в ръководството на водите, ръководството на риска от наводнения и дейностите на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас и Басейнова дирекция “Черноморски район”.
10. Отказ от основаване на строга система за отбрана на типове.
11. Не се подхващат ограничения за отбрана на жителите на Русе, Нова Загора, Разград и други обитаеми места от неприятни миризми.
12. Отказ от потребление на потенциала на българското общество в решение на проблемите в околната среда и изменението на климата. Академичните, университетските и научни среди, неправителствените организации не престават да са изключени от процесите по установяване на позициите на България в региона на европейските политики, задачите в Натура 2000 мрежата, мониторинга на биологичното многообразие, задачите за запазване на въздуха на общинско равнище и така нататък
13. По случая с запазване на Кресненския пролом, Министерство на околната среда и водите продължава неверната политика на голям брой предходни държавни управления, водеща до увреждане на биологичното многообразие и утвърждение на планове с незавършени процедури по Оценка на въздействието върху околната среда и оценка за съгласуемост..
14. Продължават да се издават позволения за рандеман на инертни материали от коритата на реките.
15. Липсва каквито и да е промени в политиките свързани с ръководство на строителните боклуци и тяхното преработване, което трансформира ландшафта към обитаемоте места в поредност от неорганизирани сметища.
16. Забавяне въвеждането на депозитна система при опаковките.
17. Средствата от ОПОС не се употребяват, с цел да задоволят най-малко отчасти неналичието на вложения в бранша, а се насочват към принадлежности, които нямат връзка с него, като 243 милиона лв. ориентирани към SAFE за помощи за МСП.
18. Министерството на околната среда и водите се връща към най-мрачните си времена като източник на погрешни и подвеждащи изказвания и информации за жителите (напр. информация за решенията на Бернската спогодба, информация за възобновяване на лифтовете в Природен парк Витоша и т.н.)
19. Немотивирани лични решения, за които публичното мнение остава с усещания за обслужване на избрани стопански ползи, като да вземем за пример шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда Стара Загора.
Преди шест месеца Зелено придвижване поддържа кабинета Денков като даде късмет на нашите политически сътрудници от коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България” за осъществяване на основните промени в България, основани на заложените в програмата ни цели и полезности за битка с корупцията, приемането ни в Шенген и еврозоната и рационализация и декарбонизация на стопанската система. Тогава посочихме, че няма да се поколебаем да подлагаме на критика министри от кабинета, чиито дейности не са задоволително амбициозни, и че всеки министър ще носи персонална отговорност за дейностите си.
Шест месеца по-късно, считаме, че министър Юлиян Попов не е задоволително упорит в промените на бранш “Околна среда” и не реализира действителни резултати, които да подобрят качеството на средата за живот на българите.
Водени от горното, ние от Политическа партия “Зелено движение” смъкваме доверието си от Юлиян Попов като министър на околната среда и водите. Българската околна среда, българските жители и българската природа се нуждаят от министър, който да предприеме бързи и ефикасни положителни промени на националните политики за околна среда и климат, каквито за жалост липсват през последните шест месеца.

БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР