Партия „Продължаваме промяната“ възстановява част от подкрепата си, но ГЕРБ

...
Партия „Продължаваме промяната“ възстановява част от подкрепата си, но ГЕРБ
Коментари Харесай

„Тренд“: ГЕРБ са първи, но ИТН и Стефан Янев губят

Партия „ Продължаваме промяната “ възвръща част от поддръжката си, само че ГЕРБ остава първа политическа мощ, до момента в който ‘Има подобен народ “ и групировката към Стефан Янев „ Български напредък “ бележат ерозия.

Това демонстрират резултатите от последното изследване на организация „ Тренд “ по поръчка на вестник „ 24 часа “, оповестено в понеделник.

„ Продължаваме промяната “ съумява да възвърне част от поддръжката си, като този месец 21,4% от гласуващите декларират, че биха дали своя глас за групировката на Кирил Петков и Асен Василев. През май поддръжката за Политическа партия се беше свила до 17,5% от гласуващите.

Въпреки това възобновяване Политическа партия не съумява да си върне първата позиция, която се заема от ГЕРБ, като през юли партията на Бойко Борисов се употребява с доверието на 23,6% от гласуващите.

Няма съществено раздвижвания измежду последователите на Движение за права и свободи (10,7% от гласуващите), Българска социалистическа партия (9,8%), Възраждане (9,6%) и Демократична България (6,9%).

Последното изследване на „ Тренд “ регистрира ерозия в поддръжката към новата групировка на Стефан Янев „ Български напредък “, която през този месец набира 5,7% от гласуващите – с близо 2% под началната ѝ позиция от 7,6% през месец май.

Големият губещ от последните събития наподобява е „ ИТН “, който отбелязва спад и остава на 3,8% от гласуващите, което заплашва опциите му за парламентарно посланичество при нови избори.

„ Изправи се, България “ и Вътрешна македонска революционна организация остават с поддръжка от надлежно 1,6% и 1,1% от гласуващите.

Кабинетът на Кирил Петков приключва своя мандат с 22% позитивна оценка за неговата работа и 70%, които го правят оценка негативно, като няма основна смяна в границите на последните три месеца, до момента в който оценката за работата на Народното събрание е в продължаваща наклонност на утежняване на стойностите, като през този месец позитивните оценки са 14%, а негативните 77%.

Оценката за работата на президента също бележи тренд на спад, като през май месец 50% са дали позитивна оценка, през юни 45%, а през юли са към този момент 43%. 41% пък са тези, които този месец дават негативна оценка за работата на президента.

45% от интервюираните от организация „ Тренд “ чакат утежняване на икономическото състояние в страната за идната една година, до момента в който едвам 15% залагат на усъвършенстване, до момента в който 37% са на мнение, че стандартът им ще се утежни в идната една година, а единствено 17% считат, че ще се усъвършенства.

Подобни високи стойности и на двата знака бяха регистрирани преди към две години – при започване на Covid пандемията, показват от организация „ Тренд “.

Проучването е извършено от „ Тренд “ в интервала сред 5 и 12 юли 2022 година измежду 1005 интервюирани.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР