Партия Продължаваме промяната (ПП) е наела американски лобисти, които да

...
Партия Продължаваме промяната (ПП) е наела американски лобисти, които да
Коментари Харесай

Промяната нае лобисти от САЩ, за да популяризират прозападните действия на България срещу $100 000

Партия " Продължаваме промяната " (ПП) е наела американски лобисти, които да я съставляват пред американски политици. Договорът за услугата е подписан от страна на партията от съпредседателя ѝ Асен Василев. За това заяви първо проверяващият сайт BIRD, базирайки се на сайта на американското правосъдно министерство.

Лобизмът е законово регламентиран в Съединените щати. Тази специалност най-често се упражнява от някогашни политици, дипломати или техни сътрудници. Работата им е да провеждат срещи и да показват информация пред хора от ръководството или медиите.

В предишното редица български политици и предприемачи са употребили американски лобисти, включително Делян Пеевски, Цветан Цветанов, Атанас и Пламен Бобокови. Досега обаче не е известно българска политическа партия да е плащала на лобизъм.

Политическа партия е сключила контракт с лобистите от Manatos & Manatos (M&M) на стойност 100 000 $. В него е записано, че услугите, които партията ще получи в подмяна, са свързани с лобизъм, пиар, икономическо развиване и други.

Целта на контракта е " поощряване на водещи американски политици, които са част от федералното и щатското ръководство, и американския Конгрес за усилването на двустранните връзки сред Съединени американски щати и България ". Той цели също " по-доброто схващане и оценяване на първостепенното за Съединени американски щати значение на България, по-конкретно прозападните ѝ дейности и антикорупционните старания ".

Свободна Европа изпрати въпроси до " Продължаваме промяната " за това каква активност е осъществена досега по контракта, какъв е произходът на средствата, употребявани за заплащането, както и какви съответно са били задачите на партията. До публицистичното привършване на новината не получихме отговори.

М&M е учредена през 1983 година от Андрю Манатос и татко му Майк Манатос. Преди основаването на компанията Манатос-старши работи в администрациите на президентите Джон Кенеди и Линдън Джонсън, а синът му работи за Джонсън и Джими Картър.

През 2020 г. Делян Пеевски нае лобистите от BGR Group, с цел да му оказват помощ с " проблеми в Съединени американски щати ". Тогава договорът беше подписан от адвокатската адвокатска фирма на Александър Ангелов през компанията " Авиора Консулт ". Година по-късно Пеевски беше глобен за корупция от Вашингтон по световния закон " Магнитски ".

Почти по същото време Атанас и Пламен Бобокови наеха " Александрия груп интернешънъл ", откакто бяха упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група.

През 2020 г. Павел Вълнев и Цветан Цветанов, които основаха партията " Републиканци за България ", наеха " Йорктаун солюшънс ", които им уреждаха срещи във Вашингтон.

Сред някогашните клиенти на M&M е и съветската държавна банка „ Внешторгбанк “ (ВТБ). Тя е употребила лобистки услуги сред 2015 и 2018 година

Банката беше една от от глобените от Европейски Съюз след началото на войната в Украйна. През 2023 година стана ясно, че банката финансира частната „ военноохранителна организация „ Конвой “, която е основана в незаконно анексирания полуостров Крим.

В България през 2015 година подразделението на ВТБ – VTB Capital завоюва търга за придобиването на БТК заедно със Спас Русев и Delta Capital International, която е благосъстоятелност на някогашния финансов министър от Национална движение „Симеон Втори" Милен Велчев и брат му Георги. Впоследствие телекомът беше продаден с огромна облага на сегашния му собственик United group.

VTB Capital бяха миноритарни сътрудници във фалиралата Корпоративна комерсиална банка (КТБ), която беше ръководена от избягалия в Сърбия Цветан Василев.

 

 

Инфо: " Свободна Европа "

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР