Партия Да, България! се противопоставя на посещението на руския генерален

...
Партия Да, България! се противопоставя на посещението на руския генерален
Коментари Харесай

Да, България призова властите да бойкотират визитата на руския генерален прокурор у нас


Партия " Да, България! " се опълчва на визитата на съветския общоприет Юрий Чайка у нас и приканва всички представители на българската страна, на които следва да се срещат с него, да откажат. Юрий Чайка " е централно настоящо лице в построяването на властническия режим на Путин в Русия. Той е лицето на погазването на върховенството на правото и човешките свободи, репресията против медиите и опозицията, толерирането на корупцията и злоупотребата с власт и на задушаването на съветската народна власт ", показва партията на някогашния правосъден министър Христо Иванов в позиция, публикувана в неделя.

" Да, България " съпоставя активността на Чайка с тази на българския основен прокурор, под чието управление българската прокуратура " също е превърната в инструмент за потъпкване на върховенството на правото и свободата в страната ни ".

Юрий Чайка идва в България на 18 септември по покана на българския си сътрудник Сотир Цацаров, който посети Москва през юни т.г. Това ще е първото посещаване на Чайка в България от избирането му за основен прокурор през 2006 година.

Юрий Яковлевич Чайка бе министър на правораздаването на Русия в интервала 1999-2006 година Той персонално наблюдаваше процеса против Михаил Ходорковски - най-богатия по това време руснак и съперник на Владимир Путин. Делото завърши единствено за два месеца, а Ходорковски бе наказан на 10 години трудова колония.

През 2006 година Чайка става основен прокурор. Главният прокурор на Русия се избира по предложение на президента от Съвета на федерациите, от горната камара на Народното събрание.
Това е третият мандат на Чайка като основен прокурор на Русия.

Ето цялостния текст на позицията на " Да, България ":

" Да, България! " се опълчва остро на визитата на генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка в страната ни. Полу-конспиративният темперамент на това мероприятие е опит за заобикаляне на българското публично мнение, само че е и израз на тоталната липса на легитимност на сходно деяние.

Г-н Чайка не е елементарен представител на Руската федерация и срещата с него не е част от регулярните и нужни двустранни връзки. Първо като министър на правораздаването и след това като общоприет прокурор, господин Чайка е централно настоящо лице в построяването на властническия режим на Путин в Русия. Той е лицето на погазването на върховенството на правото и човешките свободи, репресията против медиите и опозицията, толерирането на корупцията и злоупотребата с власт и на задушаването на съветската народна власт. Той е измежду главните виновни за актове на интернационална експанзия и нарушавания на интернационалното право, държавно допустителство на политически убийства, замитане на следите на голям брой политически и държавно проведени закононарушения на Путиновия режим. Срещу господин Чайка и неговото семейство има съмнения за корупция, чието следствие се стопира от него самия.

Поддържането на контакти с господин Чайка не е въпрос на нужен протокол. Справка на страницата на Генералната прокуратура на РФ демонстрира, че – като се изключи Унгария – други страни от Европейски Съюз не реализират сходни контакти в последните няколко години. Става дума за персонално желание от страна на господин Сотир Цацаров. В този смисъл, тук не приказваме за случаен дипломатически срам, а за нагла проява на това с кого сегашното управление на прокуратурата на Република България намира организационно и ценностно сходство.

Макар и в извънредно по-малък мащаб, българската прокуратура под управлението на господин Цацаров също е превърната в инструмент за потъпкване на върховенството на правото и свободата в страната ни. По думите на ръководителя на Венецианската комисия тя е построена по руски пример и освен не се бори с корупцията, а е източник на корупция. С нейно присъединяване и с нейно единодушие в страната ни се правят закононарушения, все по-често престъпно се експроприират активи и се задушава свободата на предприемачеството, реализира се възходящ напън против свободата на словото и политическата съпротива.

Подобно на господин Чайка и господин Цацаров се възползва от сталинския модел на безотговорност на прокуратурата, с цел да блокира следствия против себе си, свои доближени и свои политически и стопански патрони. Всъщност господин Цацаров се среща със своя прототип – и като организация на работата в прокуратурата, и като преобладаваща организационна просвета, и като персонални полезности. Тази аудиенция е емблематична за протичащия в страната ни развой на засилваща се ерозия на демократичните институции, подсилване на корупционната дълбока страна и консолидиране на властнически властови практики. България е унизена не просто да бъде прокурорска република, само че още веднъж да стане 16-а прокурорска република.

" Да, България! " декларира, че господин Чайка не е добре пристигнал на територията на европейска България и неговото посрещане тук не е от наше име. Това е срамен акт, на който би трябвало да се противопоставим. Нямаме подозрение, че един ден Русия ще се върне на пътя на свободата, демокрацията и върховенството на правото и тогава тази среща ще бъде следващо леке в връзките сред двете ни страни. Призоваваме всички представители на българската страна, на които следва да се срещат с господин Юрий Чайка, да откажат.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР