Партия Да, България, призна като грешка известни политици да бъдат

...
Партия Да, България, призна като грешка известни политици да бъдат
Коментари Харесай

Да, България призна грешка с избора на политици за ключови позиции. Ще преговаря по 11 точки при ротацията в кабинета

Партия " Да, България ", призна като неточност известни политици да бъдат избирани за позиции, които допускат индиферентност и професионализъм. С отчитането на този крах на управлението беше даден мандат да договаря по идната ротация в кабинета с 11 целта.

В позицията на групировката на Христо Иванов не се загатват имена на такива политици. Новината обаче идва, откакто през седмицата няколко депутати от парламентарната група на " Продължаваме промяната - Демократична България " (от която е част " Да, България) на обединението да поддържат номинираната от ГЕРБ за парламентарен арбитър Десислава Атанасова .

Изборът на депутатката за член на Конституционния съд (КС) провокира неодобрение измежду десните гласоподаватели, както тъй като е дълготраен политик от партията на Бойко Борисов, по този начин и поради неналичието на нужните опит и умения. Атанасова, която до момента беше ръководител на ПГ на ГЕРБ, преди години е била юрист и юрист на психодиспансера в Русе.

Въпреки това, в петък за нови конституционни съдии нея и оферти от ПП-ДБ Борислав Белазелков, с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ, в това число " Да, България ", и Движение за права и свободи.

" Отчитаме като наша неточност неуспеха от провеждането на правилото за възпиране от лъчение на ярки политически лица за позиции, които изискват гласовете на всички участници в болшинството и допускат индиферентност и професионализъм ", се споделя в позицията на Националния съвет на " Да, България " след съвещание в събота.

В нея е записано още, че като правят оценка значимостта от парламентарно излъчено държавно управление, което продължава промените на кабинета " Денков " " горните съображения не могат да бъдат опрощение за колебливост в осъществяването на промени и за отвод от осъществяване на антикорупционни старания ". Както и за " неубедителни кадрови решения, които уронват доверието в подкрепящите държавното управление политически сили ".

С оглед на това на Изпълнителния съвет и ръководителя на партията се дава мандат за присъединяване в договаряния за поддръжка на кабинет с министър-председател Мария Габриел при идната през март ротация със настоящия министър председател Николай Денков. Размяната беше част от сделката сред ГЕРБ и ПП-ДБ при съставянето на общия им кабинет.

Формулирани са цели в, с които да се водят договарянията. Сред тях са:
Гарантиране на използване на правилото за неизлъчване на ярки политически лица при избора на всички регулаториВъв Висшия правосъден съвет и Висшия прокурорски съвет да бъдат определени лица, които са самостоятелни и партийно неутрални.Гаранции за продължение на правосъдната реформаИзлъчване на Комисия за противопоставяне на корупцията и попълването ѝ с безапелационни лица за антикорупционна политика.Постепенно ограничение на бюджетния дефицитУвеличаване на напъните за рационализация на националната сигурност и защитата, както и ускорено осъществяване на решенията за военна помощ за Украйна .Реформа в изборното законодателство, която да подсигурява доверие в отчитането на подадените гласове.

Националният съвет на „ Да, България “ е дал и мандат за договаряния за присъединяване в европейските избори на 9 юни 2024 година с съдружните сътрудници от Демократична България и Политическа партия.
 Конституционните промени, обяснени в 90 секунди  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР