Партиите започнаха да се надпреварват със сигнали за нарушения с

...
Партиите започнаха да се надпреварват със сигнали за нарушения с
Коментари Харесай

Вълна от сигнали за нарушения: Огледало в стаята, вот с чужд...

Партиите започнаха да се надпреварват със сигнали за нарушавания с напредването на изборния ден. Особено дейни са от щаба на " Израви се! Мутри вън! " на Мая Манолова. „ Имаме над 100 сигнала от сутринта, които сме препратили в прокуратурата, в Министерство на вътрешните работи, в изборните комисии за пазаруване на гласове, за отхвърлен достъп за машинно гласоподаване ", съобщи Манолова, до момента в който гласуваше. Тя уточни и че ще подадат дружно с десетките, които им се обадили и групов иск за това, че хора са лишени от конституционното им право на глас по отношение на карантина. " Международните водачи, които са се върнали в събота особено да гласоподават и за които лабораториите за проби не работят, тъй че ще организираме тези проби “, добави Манолова.

Според един от сигналите в секция 40 в пернишкия квартал Църква са сложени огледала в стаята за гласоподаване, които са обърнати към членовете на СИК и отразяват за кого гласоподават гласоподавателите. В секцията в село Благоево, Разградско, машината за гласоподаване е обърната с екрана към членовете на комисията, оповестиха от щаба на коалиция " Изправи се! Мутри вън! ". Оттам прецизират, че на над 30 сигнала за изборни нарушавания в София, Плевен, Ямбол, Русе са получили на тяхната платформа в часовия диапазон от 9:00 ч. до 11:00 ч.

В секция 7 в Студентски град (23 МИР - София) има постъпили няколко сигнала за слагане на хартиени бюлетини и бюлетини от машинно гласоподаване в една и съща урна.

Получени са и голям брой сигнали на бдителни жители за спонсорирана пропаганда във Facebook на претенденти на разнообразни партии в деня за размисъл и даже в изборния ден. Сред сигналите са и за пропаганда от страницата на партии, показани в 43-то Народно заседание. На доста от пропагандните материали умишлено е употребен трибагреникът, макар че това е неразрешено от Изборния кодекс, означават още от обединението.

Гласуване с непознати персонални карти и непозволена пропаганда е било осъществено в обитаеми места в община Руен. Сигнали по тези случаи е импортиран в Районна изборна комисия - Бургас от ГЕРБ. В магазин против учебно заведение " Петър Берон " в село Вресово, в което е ситуирана секционна изборна комисия, се продават питиета в чаши с номера на бюлетина на една от партиите, оповестяват от ГЕРБ и ползват снимков материал.

От партийната централа са подали тъжби за нарушаване на разпоредбите на Изборния кодекси в РИК-овете в Ямбол и Кюстендил.

По сигнал на " Демокритачна България " по-рано бе спряно и машинното гласоподаване в целия изборен регион на Велико Търново поради проблем с нареждането на преференциите на тяхната политическа коалиция, заяви Димитър Димитров, член и представител на Централната изборна комисия. Оказа се, че листата на обединението в машините за гласоподаване в разнообразни секции в региона е разбъркана и подредбата на преференциите е друга от подредбата, утвърдена с решение на РИК. Първите трима от лист за преференции в изборния регион се преместени на последните три места в листата, който се демонстрира на екрана.

Много сигнали има в РИК-Благоевград. До Районната прокуратура в Гоце Делчев е пратена тъжба, в село Мосомище Аспарух Христов-Попа правил разпределяне на пари в интерес на партия. Пари били раздавани и от лек автомобил " Форд " в гоцеделчевското село Господинци.

Проверка посочила, че е неоснователна тъжба, че в село Годлево кметът инструктира гласоподавателите по какъв начин да гласоподават.

В РИК са постъпили голям брой недоволства против кмета на Дебрене - Ивайло Мицев, който увещавал гласоподавателите да гласоподават за една от партиите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР