Партиите вече няма да вземат от Сметната палата удостоверения за

...
Партиите вече няма да вземат от Сметната палата удостоверения за
Коментари Харесай

Партиите вече нe трябва да вземат от Сметната палата удостоверения за регистриране за участие в избори

Партиите към този момент няма да вземат от Сметната палата удостоверения за вписване за присъединяване в избори. Документът ще бъдат показан от институцията по длъжностен път в ЦИК.

Промяната стана факт по предложение на Сметната палата, утвърдено от Централната изборна комисия. ЦИК одобри издаваните от одитната институция удостоверения по член 37, алинея 1 от Закона за политическите партии (ЗПП), нужни при вписване за присъединяване в избори, да бъдат предоставяни по длъжностен път.

Според член 37, алинея 1 от ЗПП, Сметната палата издава удостоверения за показаните и/или непредставените в период годишни финансови доклади на политическите партии за последните три години, а за новорегистрираните партии - от датата на правосъдната им регистрация.

Облекчението на административната процедура е препоръчано от Сметната палата, защото практиката демонстрира, че поради огромния брой извършени избори (редовни и извънредни) през последните няколко години, с огромна
част от документите се удостоверяват едни и същи обстоятелства за еднакъв интервал.

По предложение на ЦИК към удостоверенията ще се ползва и лист с наименованията на партиите, показали в период годишните си финансови доклади, който ще се разгласява на интернет страницата на Сметната палата.

От 1 февруари годишните финансови доклади на политическите партии (на книжен и електронен носител) се подават в постройката на Сметната палата на ул. „ Антим I “ №17, ет. 6, където са основани по-добри условия за тази активност, припомнят от Сметната палата.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР