Партиите се опитват да си разпределят кой коя комисия в

...
Партиите се опитват да си разпределят кой коя комисия в
Коментари Харесай

Комисиите в парламента: Наш'та система седем-пет-четири-три-две-едно

Партиите се пробват да си разпределят кой коя комисия в Народното събрание да оглави Номинациите за ръководители извадиха показателни партийни пристрастия Движение за права и свободи наподобява е срещу избора на Иван Христанов за началник на земеделската комисия
В сряда депутатите трябваше да гласоподават състава на парламентарните комисии, само че откакто се оказа че сред седемте обединения към момента няма съгласие за управленията им въпросът беше отсрочен за четвъртък. Ябълка на раздора се оказват две комисии - антикорупционната и по въпросите на младежта и спорта, както и зам-председателските места в по-голямата част от останалите комисии. Разпределението им беше обсъждано през целия ден във вторник на съвещания на три председателски съвета и неофициални диалози сред управленията на седемте парламентарни групи, само че единодушие по кандидатурите на част от комисиите не беше реализирано.

В новия парламент ще има общо 25 комисии като председателските места в тях са разпределени съгласно представителството на политическите сили в Народното събрание. Така първата политическа мощ ГЕРБ ще има седем ръководители на комисии, втората - " Продължаваме промяната " - пет, Движение за права и свободи - четири, " Възраждане " и Българска социалистическа партия по три, " Демократична България " двама и " Български напредък " - един. Постът на ръководител на комисия е значим, тъй като той дефинира дневния ред на съвещанията на комисиите и от него зависи кои законопроекти ще бъдат по-бързо придвижени за разискване в пленарната зала.
Реклама
Процедурни хватки

Че проблемите сред другите парламентарни групи по какъв начин да се разпределят председателските и зам.председателските места в 25-те комисии не са напълно изчистени стана ясно още сутринта след началото на пленарното съвещание. Гласуването на комисиите и изборът на състава им беше първа точка от дневния ред, само че депутатите съумяха да одобрят единствено наименованията им и разделянето на комисията по конституционни и правни въпроси от предходния парламент на две обособени комисии - по правни въпроси и по конституционни въпроси, която ще работи на паритетен принцип.

След това разискването беше прекъснато и точката от първа стана трета. Последва няколко часов спор по решението, с което Народното събрание задължи служебното държавно управление в едноседмичен период да внесе в Народното събрание всички законопроекти, свързани с проекта за възобновяване и развиване, само че съгласно депутати същинската причина за протяжните изявления в пленарната зала беше посредством забавянето да се даде още време на управленията на парламентарните групи да изчистят проблемите към комисиите.

Последва половин часова отмора, която продължи повече от час. Малко откакто разискването на съставите на комисиите стартира и бяха утвърдени ръководителя на бюджетната комисия Петър Чобанов (ДПС) и членовете на комисията, съвещанието беше прекъснато. Формално повода, която беше изтъкната от ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова беше, че към момента няма реализирано единодушие по разпределението на зам.председателските места в част от комисиите. Неофициално обаче се разбра, че сред седемте обединения има и спор за председателските места.
Реклама
Спорните комисии

Една от противоречивите комисии се оказа тази по въпросите на младежта и спорта. Тя беше дадена на " Продължаваме промяната ", а от групировката оферират за неин ръководител някогашния министър на спорта от държавното управление на Кирил Петков - Радостин Василев. Срещу неговата кандидатура са възразили от Движение за права и свободи. Неофициално депутати от придвижването и от ГЕРБ настояват, че е имало телефонно позвъняване от президентството с молба Василев да не оглавява комисията. Причината е, че той е в изострен спор със служебния министър на спорта Весела Лечева. От Движение за права и свободи обаче отхвърлят за позвъняване от президентството и стартират друга версия - че в началото нито една от парламентарните групи не е желала председателския пост в тази комисия и е трябвало те да посочат неин ръководител, само че след това след молба от Политическа партия, те я отстъпили на тях. Когато обаче разбрали, че от групировката ще предложат Василев, възразили против кандидатурата му, тъй като били в " положителни връзки с Лечева ".

Неофициално от Движение за права и свободи имат възражения и за още една кандидатура на Политическа партия - на някогашния зам.-министър на земеделието от държавното управление на Петков Иван Христанов. Той беше един от най-активните участници в опитите страната да си върне контрола върху вноса през границата на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " от компанията, на която ръководството на ГЕРБ и Движение за права и свободи беше я предоставило.

Другата проблематична комисия се оказва антикорупционната. Първоначално неин ръководител трябваше да бъде представител на " Български напредък ", само че съгласно депутати, от Политическа партия упорстват комисията да бъде управлявана от техен представител. От групировката на Кирил Петков и Асен Василев обаче споделят, че комисиите, които би трябвало да оглавят техни представители са земеделската, здравната, по младежта и спорта, по електронното ръководство и по европейските въпроси.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР