Партиите Съюз на демократическите сили (СДС), Демократи за силна България

...
Партиите Съюз на демократическите сили (СДС), Демократи за силна България
Коментари Харесай

Без да имат право СДС, ДСБ, "Движение 21" и АБВ все още ползват държавни сгради за централи

Партиите " Съюз на демократическите сили " (СДС), " Демократи за мощна България " (ДСБ), " Движение 21 " и " Алтернатива за българско възобновление " (АБВ) към момента не са напуснали държавните здания, които употребяват за централи, въпреки и срокът за това да е изминал през май. Това се споделя в отговор до " Дневник " от регионалния шеф на София Николай Пехливанов.

Според Закона за политическите партии право на държавни пространства имат обединенията, които са получили над 1% на парламентарни избори, и над 4% - в случай че са били в коалиция. На парламентарните избори от 26 март четирите партии се явиха в обединения, само че нито една от тях не съумя да събере нужния % гласове. Съюз на демократичните сили бе в обединението " Реформаторски блок-Глас Народен ", ДСБ бе част от " Нова република ", а " Движение 21 " и АБВ бяха съдружни сътрудници.

Централата на Съюз на демократичните сили се обитава в постройка на улица " Георги С. Раковски " 134, тази на ДСБ е на бул. " Витоша " 18, а АБВ и " Движение 21 " се обитават в постройката на ул. " Врабча " 23.

През април някогашният регионален шеф Диана Тонова изпрати писма до партиите, с които ги осведоми, че би трябвало да спазят закона, като изоставен държавните парцели. " В интервала 26 март - 29 юни нито една политическа партия, която държи парцел при отпаднало правно съображение, не е освободила непринудено потребления от нея парцел " споделя в отговора си новият регионален шеф Николай Пехливанов.

В него се споделя още, че Пехливанов е провел срещи с ръководителите на политическите партии. Единственият резултат от тях е, че " Движение 21 " и " АБВ " са изпратили възражения. " Други не са дали отговор еднопосочно дали възнамеряват непринудено да освободят парцелите ", пишат от регионалната администрация.
В отговора се споделя, че заради тази причина регионалният шеф е пристъпил " към идната законова процедура като е образувал административни производства за издаване на заповеди за изземване на държавните парцели от политическите партии, държащи ги при отпаднало правно съображение ". На партиите са изпратени уведомления, с които като им е дадена опция да създадат възражения или да показват доказателства и им е указан период до 14 юли 2017 година непринудено да освободят парцелите и да ги предадат на страната посредством регионалната администрация.Ако партиите не спазят този период, от регионалната администрация ще издадат заповеди за изземването на парцелите. Тези заповеди подлежат на обжалване пред съд и се извършват по инструкции в Административно процесуалния кодекс ред, се споделя още в отговора.

Потърсени от " Дневник " от АБВ и " Движение 21 " отхвърлиха коментар. Секретарят на Съюз на демократичните сили Филип Киров сподели, че партията има право да употребява постройката на ул. " Георги С. Раковски " 134, тъй като през 2010 година е сключила с регионалната администрация 10-годишен контракт за наем. По думите на Киров партията заплаща наем към 8400 лв. на месец за парцела.

Според секретаря на ДСБ Емил Мачиков " няма нито една политическа мощ или коалиция, която да има по-добър резултат от " Нова република ", която да има потребност от партийна централа " и по негово мнение е редно партията да продължи да употребява държавния парцел. Аргументът на Мачиков е, че ДСБ организира " образования и всевъзможни други публично потребни и значими действия ". Според Мачиков в ДСБ не разполагат с " документ, който действително да постанова " партията да напусне постройката, а единствено известие от Диана Тонова, че не дават отговор на законовите условия, които дават право на държавен парцел.

Секретарят показа и мнение, че нито една от другите 3 партии, които не дават отговор на законовото условие, не трябва да бъдат принуждавани да напущат постройките си заради своята значителност. Мачиков показа и че ДСБ ще предложи смяна в Закона за политическите партии, в частта която контролира кои партии да имат право на държавни парцели. Мачиков сподели, че партията ще се съобрази " с всякакво законосъобразно решение ", само че ще направи всичко възможно от закона, с цел да резервира правото си да употребява държавния парцел.

Междувременно в регионалната администрация са постъпили и претенции за обезпечаване на пространства от Партия " Воля ", НФСБ (Национален фронт за избавление на България) и " Земеделски съюз Александър Стамболийски ". Последните се явиха на изборите на 26 март като част от " Коалиция за България " с Българска социалистическа партия.

Исканията на тези партии сега се разискват, " защото сградният фонд е извънредно стеснен, а почналите към този момент производства за освобождение на държавните парцели към момента не са завършили ", пишат още от регионалната администрация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР