Партиите от управляващата коалиция не подкрепят проекта за български закон

...
Партиите от управляващата коалиция не подкрепят проекта за български закон
Коментари Харесай

Коалицията не подкрепя закон ала Магнитски, бил фашизъм. A aвторът - Берия

Партиите от ръководещата коалиция не поддържат плана за български закон но " Магнитски ", като от " ИТН " го дефинираха като " безспорен фашизъм ". Това бяха мненията по тематиката в коридорите на Народното събрание. За фашизъм заговориха и от Движение за права и свободи, единствено че съгласно тях той е " пълзящ ".

Става въпрос за митичния законопроект, появил се нощес, с който ще се вършат черни описи на физически и юридически лица, съмнителни за престъпност, като за задачата се основава ексклузивен орган - под шапката на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. Към момента никой не се е припознал като създател.

" Демократична България " не може да поддържа текстове като тези - сподели съпредседателят на обединението Христо Иванов.

" Такъв законопроект няма. Подобни текстове не са били предмет на разискване в какъвто и да е било политически формат. Това, което се появи като някакви текстове, не може да бъде подкрепено от " Демократична България " в този си тип.

Такава тематика не съществува. Очевидно тези текстове имат несъгласие, основават проблеми с Конституцията, с правата на индивида. Такъв законопроект няма, няма и да има ", сподели Иванов.

Спорeд него казусът е, че има хора, които се тормозят от още една вълна наказания по " Магнитски ". И уточни, че текстът, изминал през вчерашния ден е " пас към медиите ". Появил се точно поради тези терзания.

" България се трансформира в постоянен клиент на този механизъм. Вместо да се занимаваме с това, дайте да си оправим прокуратурата. Докато в България няма правораздаване, на което всички имаме доверие, тя ще бъде отворена към това външни фактори, в това число Съединени американски щати, да вършат сходни интервенции. После се чудим по какъв начин да ги уредим.

Изходът е, в случай че не желаеме да се чудим по какъв начин сходен вид наказания да ги уредим във вътрешноправното си пространство, да си оправим прокуратурата, да създадем тази съдбена промяна. ГЕРБ и Движение за права и свободи са наясно.

Има справедлива нужда, която е ясна - България да уреди по някакъв метод вътрешно- правните последствия от " Магнитски ". Обхватът е неразбираем. Ефектите на " Магнитски " напълно прагматично и съответно могат да обиден най-различни ползи посредством следене на избрани финансови транзакции ", сподели Иванов.

Той дефинира тези наказания като " изключителна намеса от външна пълномощия ".

" Това постоянно ще бъде обвързвано с огромно чудене по какъв начин да го напраивм. Причината България да бъде обект на политически въздействия е, че ние не можем да си оправим правораздаването. Правосъдието би трябвало да е едно за всички ", сподели Иванов.

Той разяснява и тематиката за връзките ни с Република Северна Македония.

" Македония е въпрос на народен интерес да бъде член на Европейски Съюз, откакто извърши нашите упования. Те са свързани със отбрана на човешки права, базови критерии за допускане до процедура по приемане. Към днешна дата Скопие не ги извършва ", съобщи Иванов.

Според него обаче в случай че се откри вид за гаранции, че тези критеири ще бъдат изпълнени и такива гаранции има в тристранните връзки сред Скопие, Брюксел и София, това би трябвало да бъде деликатно разисквано.

" Ако Европейска комисия поеме гаранции, че нашите упования, законни, ще бъдат част от преговорната рамка, това ще увеличи шанса. Това е дефинирано от КСНС ", сподели Иванов.

И добави, че става дума за промени в Конституцията на Република Северна Македония, с които българите да бъдат записани като държавотворен народ.

" Тези гаранции да станат чст от преговорната рамка. Не просто Скопие да ни каже - чакайте да цъфнат налъмите, а Европейска комисия да задава този въпрос с цялата тежест на последствията. Това би било повишаване на сериозността на нашите упования ", сподели Иванов.

По отношение на контракта за другарство със Скопие той съобщи, че той е написан доста общо и не е ясно какво тъкмо значи той да бъде изпълнен.

" Трябва да сме прагматични, да търсим най-хубавата обстановка за осъществяване. Истеризирането, че всяко едно разискване е компромис, национално изменничество - сами си връзваме ръцете ", сподели Иванов.

Според него юни е извънредно къс период за евентулано повдигане на българското несъгласие.

" Никой не приказва за равнище обещания от Европейска комисия. Европейска комисия не е Дядо Коледа. Става дума за нормативно открити механизми за взимане на решения. Ние дружно с Европейска комисия да можем да стопираме процеса на договаряния в случай че се откри несъблюдение. За момента сме единствено ние против Скопие. В този сюжет значи нашата позиция да бъде подкрепена от целия Европейски Съюз ", изясни Иванов.

" Ако това е минало през мозъка на някой политик... "

Българският вид на закона " Магнитски " не е обсъждан и не е координиран с " ИТН " като съдружен сътрудник. Това сподели и Любомир Каримански, ръководител на бюджетната комисия от " ИТН ".

Депутатът Станислав Балабанов (ИТН) добави, че от това, което е излязло в общественото пространство, излиза наяве, че въпросният план на законопроект е " безспорен фашизъм ".

" Ако това е минало през мозъка на някой политик - това е безспорен фашизъм и това не може да бъде подкрепено от обикновено мислещите хора ", разяснява Балабанов.

Депутатът добави, че позицията на " ИТН " ще е изрично ясна по този въпрос.

" Надявам се, че това просто е било обсъждано някъде там в Министерски съвет и се надявам по никакъв метод то да не бъде използвано, тъй като без съд и присъда, да действаш по този комунистически за нас метод, е аморално и неточно ", разяснява депутатът.

В съдружното съглашение няма очакван специфичен закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната, обявиха и от Българска социалистическа партия в Народното събрание.

Председателят на парламентарната група на левицата Георги Свиленски изрично отхвърли подобен план да е коментиран в съдружен формат, нито вътре в самите партии от ръководството.

" По този метод, по който беше показан през вчерашния ден в някои медии, е безусловно недопустим, няма да бъде подсилен от Българска социалистическа партия, няма рационален човек в страната, който да каже " да " на това, което беше оповестено ", съобщи политикът. - " За нас това, което беше показано, е недопустимо и чакаме разискване в границите на съдружен съвет ", добави ръководителят на депутатите от " Българска социалистическа партия за България ".

Такъв закон не е част от съдружното съглашение, да забележим каква е задачата, концепциите, обясни и Свиленски.

Поне три от четирите партии в ръководството са обезпокоени от текста на българския вид на закона " Магнитски ", тъй като той има капацитет да се употребява за кавга освен с политически неуместни съперници, само че и неуместни сътрудници. Това разяснява пред публицисти в Народното събрание националният представител от ГЕРБ-СДС Томислав Дончев. Дончев разяснява въпроса за даването на опция за основаване на описи по сходство на закона " Магнитски ".

" Много представители на ръководещите показват уплах като разясняват текста, аз не знам какво да кажа при изискване, че най-малко три от четирите партии в ръководството са обезпокоени от текста, тъй като той има капацитет да се употребява за кавга освен с политически неуместни съперници, само че и неуместни сътрудници.

Изчетохме въпросния законопроект – ясни са няколко неща – този текст в никакъв случай няма да види бял свят по дълъг лист с аргументи. Първата е, че опонира най-малко на няколко члена от Конституцията, втората е, че в пленарна зала има останки от здрав разсъдък и сходен текст в никакъв случай няма да бъде признат ", съобщи Дончев.

Според депутата по-големият проблем е, че с този текст, в случай че на следващия ден някой обиди или наскърби Кирил Петков или Асен Василев, могат да му запорират цялото имущество.

" Този закон е писан от Асен Василев "

От Движение за права и свободи дефинираха като " пълзящ фашизъм " плана на закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от опасности за икономическата и финансовата система на страната.

" Проектът може би е открит някъде в архивите на Лаврентий Берия от едно време и в компилация с трудовете на Химлер и Гьобелс се е получил един добър труд ", разяснява пред публицисти в Народното събрание Хамид Хамид (ДПС).

По думите му по този начин ръководещите целят да подчинят своите съдружни сътрудници, " които от няколко дни мрънкат в една или друга посока, приказват за стратегия за ръководство, за цели, за поддръжка на хората ". Това е пълзящ фашизъм, уповавам се да не са го писали дружно с демократа Христо Иванов, ще се получи много смешно, акцентира Хамид.

" Този закон е писан от Асен Василев, доколкото разбрах цели да " оправи " своите съдружни сътрудници, дори негови доближени споделят, че е особено за Слави Трифонов и Корнелия Нинова, ще забележим ", отговори на въпрос Хамид Хамид.

Търси се: създателят

Дали това е обещаваният български закон " Магнитски " - следва да чуем претекстовете на създателите. Ако те се припознаят. Факт обаче е, че още като длъжностен министър на правораздаването Янаки Стоилов заприказва за текстове, които да дават отговор на американските наказания, каквито сега няма в българското законодателство. В следствие, през февруари Асен Василев разгласи от парламентарната естрада, в спор с водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, че " в най-кратки периоди ", така наречен български закон " Магнитски " ще бъде препоръчан на вниманието на депутатите. Отчете, че по него е имало дейна работа по време на първия длъжностен кабинет, забавена по време на втория. Спор сред служебното държавно управление, в което Василев бе финансов министър и Движение за права и свободи породи оповестяването тогава на лист със свързани лица и компании на глобените по " Магнитски " Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков. Именно, тъй като нямаше правно съображение за български " наказания ".

От Министерство на правораздаването обаче през днешния ден се разграничиха от изтеклите по медиите нощес текстове. " В Министерство на правораздаването е основана работна група, която да изготви план на закон за ограничения за предварителна защита и отбрана на националната сигурност от похищения, свързани с заплаха за икономическата и финансовата сигурност на страната. В нея вземат участие и специалисти на Министерство на финансите, на външните работи, Българска национална банка, Национална организация за приходите, представители на университетските среди и други ", показаха оттова с прессъобщение.

Но прецизират:

" Към сегашния миг, работната група не е завършила своята работа. Разпространеният на 26.05.2022 година в медиите текст на законопроект има несъответствия и очевидни несъгласия с Конституцията на Република България, актовете на Европейския съюз и Европейската спогодба за отбрана правата на индивида, заради което не може да бъде подсилен в този му тип от Министерство на правораздаването и подложен на разискване.

Работната група стигна до безспорен извод за значимостта от такава регулация, само че при безспорно сходство с българския и европейския правов ред.

Работата на групата е динамична и незабавно откакто законопроектът бъде подготвен, той ще бъде разгласен по съответния законоустановен метод. "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР